Tips voor compensatie bij de transitie naar nieuw pensioenstelsel

De overstap naar een nieuw pensioenstelsel zorgt ervoor dat oudere medewerkers een lager pensioenresultaat behalen. Je moet dat compenseren met een regeling om te zorgen voor een eerlijk pensioen voor al jouw medewerkers. Welke opties heb je voor die compensatie?

Services
Twee vrouwen overleggen achter laptop

Huidige of nieuwe pensioenregeling?

Met de komst van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) moet je een keuze maken. Maak je gebruik van een overgangsregeling of stap je direct over naar een nieuwe regeling? Veel werkgevers kiezen voor de eerste mogelijkheid: de eerbiedigende werking. Dat wil zeggen dat medewerkers die in dienst zijn hun bestaande pensioenregeling houden, waarbij de premiehoogte leeftijdsafhankelijk is. Nieuwe medewerkers krijgen wel een nieuwe regeling. Bij zo’n nieuwe regeling moeten alle premies gelijk zijn (flatrate-premie). Zowel de overgangsregeling als een volledig nieuwe regeling hebben voor- en nadelen.

Voordelen en nadelen

Als je met twee verschillende pensioenregelingen gaat werken, bestaand naast nieuw, is de communicatie naar zittende medewerkers eenvoudig: alles blijft hetzelfde. En je hoeft oudere medewerkers niet te compenseren. Bij een nieuwe regeling moet je veel tijd besteden aan de uitleg ervan en je moet medewerkers compenseren. Maar ook de oude regeling handhaven, heeft nadelen. Er ontstaat een ongelijke situatie tussen bestaande medewerkers en nieuwe. Ook beperk je de arbeidsmobiliteit van oudere medewerkers. En de administratieve uitvoeringskosten worden hoger, omdat je de regelingen beide moet laten uitvoeren. Die nadelen zijn er bij een volledig nieuwe regeling weer niet.

Een impactanalyse geeft inzicht

Wat is nu wijs voor jouw organisatie? Een impactanalyse is nodig om daar antwoord op te geven. De grootte van jouw organisatie, de leeftijdsopbouw, de financiële situatie en plannen voor de toekomst, enzovoort zijn allemaal relevant voor het maken van een goede keuze.

Compenseren pensioenresultaat

Als de uitkomst van de impactanalyse laat zien dat het verstandig is om de overstap naar een volledig nieuwe regeling voor alle medewerkers te maken, dan moet je nadenken over de compensatie van (oudere) medewerkers. Zij gaan inleveren op hun pensioenresultaat door de zogeheten flatrate-premie. De pensioenpremie is voor iedere werknemer gelijk en blijft ook gelijk tijdens het werkzame leven. Er is dus geen sprake van groei van de premiehoogte.

Wij zien twee opties om te compenseren, namelijk compenseren met extra pensioenpremie of compenseren met extra brutoloon.

Compenseren met extra pensioenpremie

Je kan een werknemer een extra pensioenpremie toekennen. Die compensatie moet dan wel uiterlijk 2038 afgerond zijn. Dus binnen veertien jaar moet je het tekort compenseren. Hoe later je begint hoe minder tijd je overhoudt. Het korte tijdsbestek zorgt voor een exponentiele stijging van de pensioenlasten: 30% of meer. Bovendien ben je wettelijk verplicht om alle medewerkers te compenseren, ook nieuwe. Voor de gemiddelde mkb-organisatie is dit geen aantrekkelijke optie.

Compenseren met extra brutoloon

Een alternatief is compenseren via extra loon. Je stelt individueel een extra arbeidsbeloning vast. Voordeel is dat je niet aan iedereen een (gelijke) compensatie hoeft te geven. Het gaat om een individuele afspraak. Bovendien is de compensatieduur niet beperkt tot veertien jaar, omdat het om een loonafspraak gaat. Door die langere duur, kan je de compensatielasten langer spreiden.

Een nadeel is dat medewerkers weinig pensioen opbouwen. De compensatie vloeit immers voort uit een lagere spaarpremie voor pensioen dan voorheen. Door als default (opt-out) de looncompensatie door te laten storten naar de pensioenuitvoerder, kan dit nadeel voor een groot deel worden ondervangen. De compensatie wordt dan immers automatisch ingezet voor de pensioenopbouw.

Laat je goed adviseren

Het mag duidelijk zijn, het is niet altijd eenvoudig om een keuze te maken. Blijf je (gedeeltelijk) bij het oude of stap je volledig over naar een nieuwe pensioenregeling. Onze pensioenadviseurs helpen je bij die keuze. Met een impactanalyse wegen we alle opties zorgvuldig af voor de specifieke situatie van jouw organisatie. Aan de hand daarvan geven we concreet advies. Ook de uitvoering nemen we graag uit handen.

Meer informatie

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de opties die je voor een pensioenregeling hebt? Wij vertellen jou er graag over. Neem contact op met onze pensioenadviseurs.

Wil je meer weten over de overstap naar een nieuw pensioenstelsel? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Bart van de Wouw

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina