Na jaren van groei in de bouwsector wordt er voor 2024 een krimp van 3% verwacht. Maar herstel is in aantocht!
Vorig jaar was er aan het begin van de bouwketen al sprake van een krimp door de afbouw van voorraden en de zeer beperkte afgifte van vergunningen door gemeenten. Ook de hogere bouwkosten in 2024 belemmeren de groei in de bouwsector. Toch zijn er duidelijke tekenen van herstel in de woningbouwmarkt: hogere omzetten in projectontwikkeling, meer verleende bouwvergunningen en stijgende nieuwbouwverkopen. De verwachting is dat de nieuwbouw in 2025 stijgt naar 70.000 eenheden.
Investeringen in bedrijfsgebouwen staan echter nog wel onder druk. Bedrijven blijven terughoudend met nieuwe investeringen. Vooral de vergunningverlening voor nieuwe kantoren en winkels liep in het eerste kwartaal van 2024 vertraging op.
Door de stikstofproblematiek zijn grote wegenbouwprojecten uitgesteld. Maar de energietransitie biedt de infrasector perspectieven voor onderhoudsopdrachten, renovatie en uitbreiding van het stroomnet. Voor 2024 en 2025 wordt een lichte groei verwacht van 0,5% en 1%.
Het nieuwe kabinet biedt een kleine impuls aan de infrasector door extra geld beschikbaar te stellen voor infrastructuur bij woningbouwprojecten. Daarnaast worden 17 gepauzeerde infraprojecten weer opgestart.
Het personeelstekort blijft de grootste uitdaging voor bouwbedrijven om de productie draaiende te houden. Het is daarom belangrijk om te investeren in de groei en ontwikkeling van je personeel; werknemers met de juiste kwaliteiten op de juiste plek. Alle reden om kritisch te kijken naar je strategische personeelsplanning. Daarnaast zijn er activiteiten om de betrokkenheid en daarmee behoud van je medewerkers te vergroten.
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 1 januari 2024 in werking getreden. Bij alle nieuwbouw uit gevolgklasse 1 vindt toetsing en inspectie door een kwaliteitsborger plaats. Een grondige kennis van en voorbereiding op deze wet leidt tot kortere doorlooptijden, lagere faalkosten en een hogere bouwkwaliteit.
Digitalisering bevordert niet alleen efficiënte processen binnen je onderneming, maar optimaliseert ook de samenwerking en productiviteit binnen de (circulaire) keten. Steeds meer ondernemingen kiezen voor nieuwe technologieën, zoals Digital Twins (van digitaal naar fysiek).
Een effectieve creditmanagementstrategie helpt jouw onderneming bij het voorbereiden op onzekere tijden door reserves op te bouwen. Dit vormt de basis voor het moment dat crisismanagement om de hoek komt kijken.
Vanaf 2024 zijn grote ondernemingen verplicht om verslag uit te brengen over hun duurzaamheidsbeleid (CSRD). Opdrachtgevers worden hierdoor kritischer bij het selecteren van leveranciers. Door tijdig aantoonbaar bezig te zijn met verduurzaming, heb je een concurrentievoordeel. aaff kan jouw onderneming ook helpen bij het implementeren van de CO2-prestatieladder. Verduurzaming gaat verder dan alleen het klimaat (energiebesparing, circulair en biobased bouwen); het richt zich ook op de sociale aspecten en de wijze van besturen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem contact op met ons team van Bouw & Infra!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws