Werken met zzp’ers in bouw- en infrasector

Werk jij met zzp’ers in de bouw of infra? Dan is er werk aan de winkel! Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Vooral de regeling rond de fictieve dienstbetrekking voor ‘aannemers van werk’ kan jouw bedrijf raken. Ben jij al voorbereid?

Services
Bouwvakker op steiger

Expert

Ronald van Leeuwen

Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen

Portretfoto van Ronald van Leeuwen

Schijnzelfstandigheid: een risico voor jouw bedrijf

Veel bedrijven in de bouw- en infrasector leunen op zzp’ers vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Toch staan ondernemers vaak onvoldoende stil bij de vraag of de ingehuurde zzp’ers wel echt zelfstandig zijn. Vanaf 2025 wordt deze toetsing onvermijdelijk. Schijnzelfstandigheid kan namelijk flinke gevolgen hebben, zowel fiscaal als juridisch.

De impact van schijnzelfstandigheid

Als achteraf blijkt dat een zzp’er eigenlijk jouw werknemer is, kunnen er vergaande consequenties zijn. Denk aan:

  • Recht op vakantiedagen, loondoorbetaling bij ziekte, ontslagbescherming en/of transitievergoeding bij beëindiging van de samenwerking.
  • Recht op pensioenopbouw en daardoor afdracht van achterstallige pensioenpremies. 
  • Naheffingen van de Belastingdienst voor de loonheffingen vanaf 1 januari 2025. 

Kortom, schijnzelfstandigheid kan grote risico’s met zich meebrengen.

Hoe beoordeel je schijnzelfstandigheid? 

Het is belangrijk om te toetsen of de samenwerking met een zzp’er als arbeidsovereenkomst kan worden gezien. Hierbij kijk je naar alle feiten en omstandigheden, zoals bepaald in het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad. Wat op papier staat, is daarbij niet doorslaggevend. Het gaat erom hoe de feitelijke samenwerking in de praktijk wordt ingevuld.

Uitspraak kantonrechter

In een recente uitspraak oordeelde een kantonrechter dat twee broers die via een aannemingsbedrijf werkten, in feite werknemers waren. Dit illustreert hoe belangrijk het is om de feitelijke invulling van een samenwerking goed te beoordelen. 

Aannemers van werk

Als op grond van de Deliveroo-criteria geen sprake is van een echte dienstbetrekking, dan moet je als ondernemer nog nagaan of er sprake is van een ‘fictieve dienstbetrekking’. In de bouw- en infrasector kan de fictieve dienstbetrekking ‘aannemers van werk’ van toepassing zijn. Denk aan zzp’ers die een werk van stoffelijke aard leveren, zoals schilder- of installatieklussen. Wanneer de Belastingdienst het standpunt inneemt dat het werk niet binnen een zelfstandig bedrijf wordt uitgevoerd, kan dit alsnog leiden tot verplichte loonheffingen. Dit maakt het cruciaal om elke arbeidsrelatie met zzp’ers zorgvuldig te beoordelen. Graag informeren wij jou of deze fictie zich in een concrete situatie kan voordoen bij jouw zzp’ers.    

Kom in actie: voorkom problemen in 2025 

Werk je met zzp’ers in de bouw of infra? Zorg dat je goed voorbereid bent op de handhaving in 2025:

  • Evalueer kritisch de arbeidsrelatie met al je zzp’ers.
  • Controleer op schijnzelfstandigheid. Ga na of er sprake is van een privaatrechtelijke of een fictieve dienstbetrekking.
  • Pas je werkwijze aan als dat nodig blijkt. Misschien is het verstandig om een zzp’er in loondienst te nemen.  

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar! 

aaff is graag overal van betekenis. Wil je weten hoe je de risico’s bij het inhuren van zelfstandigen zo goed mogelijk kunt beperken? Onze specialisten staan klaar om jou te helpen. Of het nu gaat om fiscaal advies, arbeidsrechtelijke vraagstukken of praktische tips om jouw arbeidsrelaties goed vast te leggen: wij helpen je graag. Neem contact op met onze juristen arbeidsrecht of onze belastingadviseurs.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina