Per 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking getreden. Hierdoor worden alle pensioenregelingen in Nederland aangepast. Dat geldt ook voor de regeling van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Landbouw (BPL Pensioen).
BPL Pensioen voert de pensioenregeling uit voor werkgevers in de agrarische en groene sectoren. Dat zijn onder andere de werkgevers in de glastuinbouw en dierhouderij maar ook de groenten- en fruitverwerkende industrie en de sector open teelten vallen hieronder.
BPL Pensioen is een van de grotere pensioenfondsen in Nederland met 15.000 aangesloten werkgevers met in totaal 120.000 werknemers. Daarnaast betaalt zij maandelijks de pensioenen uit aan zo’n 80.000 werknemers die met pensioen zijn.
De hoogte van de spaarpremie die je in je persoonlijke pensioenspaarpot ontvangt, komt centraal te staan en niet meer de hoogte van je uiteindelijke pensioenuitkering. De belofte over de uiteindelijke hoogte van de pensioenuitkering verdwijnt dus. De hoogte van je persoonlijke pensioenvermogen bepaalt wat je maandelijkse pensioenuitkering wordt.
Het BPL geeft geen garanties meer. Daardoor is het mogelijk dat je spaarpot door negatieve beleggingsresultaten minder goed gevuld is. Dit was in het verleden ook wel mogelijk, maar dat was minder goed zichtbaar. Het fonds heeft beschermingsmaatregelen beschikbaar om dalende pensioenuitkeringen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar zowel de positieve als de negatieve rendementen die het fonds behaalt, zijn voor rekening en risico van de werknemer.
Ook de lopende uitkeringen worden omgezet naar een variabele uitkering op basis van beleggingen. Het BPL streeft ernaar om de huidige uitkering bij de transitie tenminste gelijkwaardig te houden aan de huidige hoogte. Indien mogelijk komt deze zelfs wat hoger te liggen. Garanties zijn er echter niet.
De wijziging was gepland voor 1 januari 2026. Omdat de organisatie op dat moment nog niet gereed is, is deze uitgesteld naar 1 januari 2027.
Het BPL heeft je handtekening niet nodig om tot de wijziging over te gaan. Het BPL zal wel alle betrokkenen vooraf informeren over de aankomende wijzigingen. De verwachting is dat de communicatiestroom vanaf begin 2026 echt op gang komt.
De werkgever heeft een communicatierol bij het wijzigen van arbeidsvoorwaarden zoals de wijziging van de pensioenregeling. De werkgever kan hier invulling aan geven door het faciliteren van voorlichtingsbijeenkomsten en/of persoonlijke pensioengesprekken.
aaff is graag overal van betekenis. Bovenstaande wijzigingen hebben niet alleen voor jou als werkgever, maar ook voor je werknemers grote gevolgen. Ga daarom op tijd aan de slag en betrek daarbij al je stakeholders. Neem contact op met onze pensioenadviseur.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina