Het rechtsvermoeden van arbeidsomvang biedt werknemers meer zekerheid over hun arbeidsduur. In het kort houdt dit in dat een werknemer die gedurende een periode van drie maanden een bepaald aantal uren per week of per maand heeft gewerkt, dit aantal uren wordt vermoed de overeengekomen arbeidsomvang te zijn.
Heeft een werknemer consequent een bepaald aantal uren gewerkt in deze periode dan kan hij of zij zich op deze omvang beroepen. Zelfs als in de arbeidsovereenkomst een lager aantal uren is vastgelegd.
Dit geldt niet alleen bij nul-urencontracten maar ook bij (kleine) deeltijdcontracten.
Een eenduidige arbeidsomvang biedt werknemers meer zekerheid en stabiliteit bij hun inzet en inkomen. Als een werknemer zich hier op beroept, kan het dus zijn dat hij vanaf dat moment een arbeidsomvang krijgt van bijvoorbeeld 30 uren per week in plaats van wat in zijn contract stond opgenomen.
Voor werkgevers kan het juist financiële en organisatorische gevolgen hebben omdat er verplichtingen uit voortkomen in de vorm van meer arbeidsinzet en loonkosten dan oorspronkelijk in de arbeidsovereenkomst was overeengekomen. Ook heeft het invloed op de personeelsplanning.
De periode van drie maanden met een structureel arbeidspatroon heet ook wel de referteperiode. Het is de bedoeling dat deze referteperiode een realistisch beeld geeft van de werkelijke arbeidsomvang, maar het is een vermoeden, zoals de term ook al aangeeft.
Dit vermoeden kun je als werkgever weerleggen door aan te tonen dat de periode en inzet niet representatief was voor de overeengekomen arbeidsomvang. Bijvoorbeeld als de (hogere) inzet het gevolg was van een tijdelijke piek in werkdruk of door (tijdelijke) afwezigheid van een collega door ziekte, zwangerschap of langdurig verlof.
In dergelijke gevallen kan een langere periode dan 3 maanden worden gehanteerd om een realistischer beeld van de arbeidsomvang te krijgen. Die langere periode zal dan de basis zijn voor het alsnog vaststellen van de arbeidsomvang.
Wordt er binnen de onderneming gewerkt in pieken en dalen in het werkaanbod, dan is het zinvol dat te benoemen in de arbeidsovereenkomst. Neemt een werknemer tijdelijk taken over van een andere werknemer dan is het ook verstandig de achtergrond en de afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit voorkomt misverstanden en biedt zowel de werkgever als de werknemer duidelijkheid over de afspraken.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over arbeidsrecht? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina