Ben je met je werknemer overeengekomen de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen? Dan heeft deze werknemer recht op een bedenktermijn van veertien dagen.
Als een werknemer akkoord gaat met de beëindiging van zijn dienstverband via een vaststellingsovereenkomst, heeft hij de mogelijkheid dit besluit terug te draaien. De wettelijke bedenktermijn bedraagt veertien dagen. In deze periode kan hij met een schriftelijke verklaring aan de werkgever de vaststellingsovereenkomst ontbinden zonder opgaaf van redenen. De werknemer mag echter slechts één keer per zes maanden gebruikmaken van deze mogelijkheid tot ontbinding. Heeft de werknemer de vaststellingsovereenkomst ontbonden en wordt er binnen zes maanden een nieuwe vaststellingsovereenkomst getekend? Dan kan de werknemer de vaststellingsovereenkomst dus niet meer ontbinden.
De bedenktermijn start op het moment dat de vaststellingsovereenkomst tot stand kwam. Dit betekent dat de termijn niet altijd pas begint te lopen op het moment van ondertekening van de vaststellingsovereenkomst. Dit blijkt ook uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
In deze zaak kreeg een werknemer een vaststellingsovereenkomst aangeboden door zijn werkgever. Op 20 februari 2024 ging de gemachtigde van de werknemer ondubbelzinnig en zonder voorbehoud akkoord met de tekst en inhoud van de overeenkomst. Pas op 22 februari 2024 ondertekende de werknemer de vaststellingsovereenkomst. Vervolgens beroept hij zich op 6 maart 2024 op de wettelijke bedenktermijn van veertien dagen. De kantonrechter concludeert dat dit te laat is, omdat de vaststellingsovereenkomst feitelijk al op 20 februari tot stand kwam. De bedenktermijn was dus al verstreken op 6 maart 2024.
Zoals gezegd, is de bedenktermijn veertien dagen. Deze bedenktermijn moet echter wel expliciet zijn vermeld in de vaststellingsovereenkomst. Doe je dit niet, dan wordt de bedenktermijn automatisch verlengd naar 21 dagen.
aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of ben je van plan een vaststellingsovereenkomst voor te leggen aan een werknemer? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina