Bij een fusie of overname gaan de rechten en plichten van de verkopende partij op grond van de arbeidsovereenkomst over op de koper. De aanwezigheid van de arbeidsvoorwaarde pensioen speelt dan ook een belangrijke rol in due diligence-onderzoeken. Dit kan financiële gevolgen hebben als je gaat fuseren of een ander bedrijf overneemt.
Is de verkopende partij ten onrechte niet aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds of heeft deze partij een openstaande schuld bij het pensioenfonds? Dan loopt de koper een financieel risico van vijf of tien maal de jaarlijkse pensioenpremie. Het gaat om forse bedragen: de gemiddelde pensioenpremie bedraagt 15% van het salaris. Vermenigvuldig dat maal tien en je voelt waar de urgentie zit om dit vooraf goed te laten onderzoeken.
Eerst moet je vaststellen of er sprake is van een overgang van onderneming. Dit bepaal je als volgt:
Als bijvoorbeeld slechts een deel van de activiteiten wordt overgenomen, is er geen sprake van een overgang van onderneming. De rechten en plichten gaan dan niet automatisch over naar de nieuwe organisatie. En er moeten nieuwe arbeidsovereenkomsten worden overeengekomen met werknemers.
Als er wel sprake is van een overgang van onderneming, dan treedt de werknemersbescherming in werking. Alle betrokken werknemers gaan over van de verkoper naar de koper met behoud van hun arbeidsvoorwaarden (inclusief pensioen). Zij krijgen ontslagbescherming en hebben recht op informatie en consultatie.
Afhankelijk van de soort fusie of overname, heeft dit gevolgen voor de pensioenregeling van de overgenomen werknemers. Een fusie of overname kent drie mogelijke vormen:
Aandelenoverdracht
Bij een aandelenoverdracht verandert er niets aan de onderneming zelf. Alleen de zeggenschap over de onderneming wijzigt door de overdracht van aandelen. Het bestaande pensioencontract blijft in principe in stand. Als de verbondenheid met een groep wordt beëindigd, mag je de aansluiting doorgaans voortzetten wegens de historische band. Het komt ook voor dat de nieuwe aandeelhouder verplicht wordt om na een jaar zelf een regeling te organiseren buiten de groep.
Juridische fusie
Bij een juridische fusie is sprake van een samensmelting van ondernemingen. Bij een overgang van een onderneming gaan de rechten en verplichtingen over op de koper. Daarbij gaat het om de afspraken die op dat tijdstip voor de werkgever in die onderneming voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst tussen hem en een daar werkzame werknemer. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, namelijk als:
Bedrijfsfusie
Bij een bedrijfsfusie gaan twee ondernemingen samen als één nieuwe onderneming. Hierbij geldt hetzelfde als bij een juridische fusie: de rechten en verplichtingen die op dat tijdstip voor de werkgever in die onderneming voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst tussen hem en een daar werkzame werknemer gaan over op de koper. Ook hier zijn bovengenoemde uitzonderingen van toepassing.
De pensioenperikelen zijn talrijk in geval van fusies of overnames. Je wil niet alleen inzicht in de premies en betalingsachterstanden van de over te nemende partij. Je wil ook weten welke impact de fusie heeft op jouw eigen pensioenregeling. Om een compleet beeld van de situatie te krijgen, is vroegtijdig overleg tussen de verschillende pensioenuitvoerders noodzakelijk. Op basis van deze informatie ben je in staat om de pensioentransactie die het gevolg is van de fusie op de juiste waarde te schatten.
aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen over pensioen bij een fusie of overname? Onze pensioenadviseurs informeren je graag. Neem contact op met onze pensioenadviseur.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina