Belangrijke onderdelen van een arbeidsovereenkomst

Op internet zijn talloze standaard modellen van arbeidsovereenkomsten te vinden. Deze zijn echter niet toegespitst op jouw bedrijf. Voorkom problemen door als werkgever je arbeidsovereenkomsten schriftelijk goed vast te leggen. Zorg daarom dat je deze elementen opneemt.

Services
Arbeidsovereenkomst wordt getekend.

Onderdelen arbeidsovereenkomst

Behalve het opnemen van de aanvang en duur van de arbeidsovereenkomst, de functie, het loon en de arbeidsduur per week of per maand zijn er nog een aantal andere essentiële zaken om op te nemen in de arbeidsovereenkomst.

Proeftijd

Kom een proeftijd overeen met je werknemer. Afhankelijk van een eventuele cao en de duur van de arbeidsovereenkomst kun je een proeftijd van één of twee maanden overeenkomen. Deze periode biedt voor beide partijen de kans om te bekijken of je aan elkaars verwachtingen voldoet. Tijdens deze periode kun je beiden de arbeidsovereenkomst direct opzeggen. Let wel: de proeftijd moet je vóór de aanvangsdatum overeenkomen en moet schriftelijk worden vastgelegd.

Tussentijds opzegbeding

Een arbeidsovereenkomst die is aangegaan voor bepaalde tijd kan, buiten de proeftijd, niet zomaar tussentijds worden opgezegd. Dit geldt voor zowel werkgever als werknemer. Als je die mogelijkheid toch wilt hebben, moet je een tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst opnemen. Dit is van belang omdat na een aantal maanden alsnog duidelijk kan worden dat de werknemer toch niet aan je verwachtingen voldoet.

Let wel: Je kunt als werkgever pas tussentijds opzeggen als je toestemming heeft gekregen van UWV of als je samen met je werknemer de arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigd.

Geheimhouding

Je wilt als werkgever graag voorkomen dat vertrouwelijke informatie aan derden wordt verstrekt. Het is daarom belangrijk dat dit goed wordt vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Klapt een medewerker toch uit de school, dan komt hij zijn verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst niet na en kun je de eventueel geleden schade verhalen op de werknemer. Het is van belang dat wordt vastgelegd dat een geheimhoudingsbeding niet alleen van kracht is gedurende de periode dat de werknemer in dienst is, maar juist ook in de periode daarna.

Concurrentie- en relatiebeding

Als je niet wilt dat je werknemer zomaar bij de concurrent aan de slag gaat na het einde van het dienstverband is het verstandig om een concurrentiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Een relatiebeding is bedoeld om te voorkomen dat je (oud)werknemer je relaties meeneemt naar de volgende werkgever. Goede vastlegging hiervan is cruciaal, omdat rechters veelal in het voordeel van de werknemer oordelen. Het opnemen van zwaarwegende bedrijfsbelangen is dan ook van groot belang.

Het is ook verstandig om bij deze clausules een boetebeding op te nemen. De kans is dan aanzienlijk kleiner dat een werknemer een dergelijk beding overtreedt.

Meer weten?

Dit is slechts een greep uit de belangrijkste zaken die in een arbeidsovereenkomst moeten staan. We kijken zowel naar je wensen als naar je onderneming en de eventueel bijbehorende cao. aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over onze arbeidsovereenkomsten? Neem dan contact op met onze jurist arbeidsrecht.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina