Sinds 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (WTP) in werking getreden. Wat betekent dit voor je medewerkers? Hier zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.
De grootste wijziging is de vaststelling van het premiepercentage. Na 1 januari 2028 mag het premiepercentage niet meer in een oplopende leeftijdsafhankelijke staffel zijn. Het moet een leeftijdsonafhankelijke staffel worden. Je moet je pensioenovereenkomst omzetten naar een premieregeling met een vast premiepercentage tot maximaal 30%. In de premieovereenkomst wordt een pensioenkapitaal (spaarpot) opgebouwd. Op de pensioendatum wordt pas duidelijk wat de hoogte van het pensioen is dat kan worden gekocht.
Vanaf 1 januari 2024 moet je medewerkers vanaf 18 jaar een pensioenregeling aanbieden (voorheen was dat vanaf 21 jaar). De verlaging van de toetredingsleeftijd zorgt voor een verhogend effect op de pensioenpremie.
Je moet alle bestaande (eind- en) middelloonregelingen per 1 januari 2028 hebben omgezet voor wat betreft de toekomstige opbouw. De opgebouwde rechten bij verzekeraars blijven primair in stand, tenzij ze worden ‘ingevaren’ in het nieuwe systeem. Dit betekent dat de opgebouwde pensioenaanspraak wordt omgezet in een pensioenkapitaal.
Bestaande premieregelingen met een stijgende staffel en middelloonregelingen mogen nog tot 2028 in stand blijven. Alle werknemers die op 31 december 2027 deelnemen in de bestaande regeling, mogen in deze regeling blijven tot hun pensioendatum. Nieuwe werknemers nemen vanaf 2028 deel aan een nieuwe premieovereenkomst met een vast premiepercentage.
Je mag tot 2038 naast het maximale premiepercentage van 30% nog 3% extra inleggen als pensioenpremie ter compensatie van de afschaffing van een stijgende staffel.
Het nabestaandenpensioen wordt gestandaardiseerd. Er komt een verplichte definitie van wie partner is. Daarnaast wordt de hoogte van het partnerpensioen een vast percentage van het salaris, maximaal 50%.
Er komt meer ruimte om met een lijfrente inkomen voor de oude dag op te bouwen. Dit is vooral interessant voor dga's, zzp’ers en IB-ondernemers. Het premiepercentage van 30% van de pensioengrondslag geldt ook voor lijfrente. De reserveringsruimte wordt standaard € 38.000 (geïndexeerd) en de tijdelijke oudedagslijfrente blijft behouden. De tijdelijke oudedagslijfrente wordt gemaximeerd op twintig jaar minus de jaren waarin deze ingaat na de AOW-datum.
Het bestuur van het pensioenfonds en de sociale partners besluiten over zowel de nieuwe pensioenregeling als de keuzes voor de overgang naar de nieuwe regeling. Een adequate compensatie kan onderdeel van de CAO worden en (deels) verplicht voor jou als werkgever. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Het is daarom goed om de ontwikkelingen van het betreffende pensioenfonds te volgen en hierop voor te sorteren waar mogelijk.
Mag je de nieuwe pensioenregeling zelf ontwerpen? Dan moet je goed kijken naar het moment dat je overstapt naar een nieuwe regeling, wat je doet met je bestaande werknemers en of je gaat compenseren. Daarnaast moet je alle wijzigingen communiceren met je werknemers. Maak vooraf een goede impactanalyse over wat de veranderingen inhouden. Zowel voor de verschillende doelgroepen als voor je organisatie.
2028 lijkt nog ver weg, maar het is goed om nu al een idee te hebben van wat de impact gaat zijn op je organisatie. Aan de hand van een goede analyse van hoe het pensioen nu geregeld is voor je personeel, kun je gerichte keuzes maken voor de toekomst. Misschien is het interessant om huidige medewerkers de bestaande pensioenregeling te laten houden, maar het kan ook zomaar zijn dat dat in de toekomst niet de beste keuze is. Dat hangt af van allerlei factoren. Vraag dus op tijd advies aan onze pensioenadviseurs.
Alle sociale partners benadrukken het belang van pensioencommunicatie. Het is belangrijk dat je werknemers handelingsperspectief hebben. In de overgang naar het nieuwe stelsel moet je alle werknemers goed informeren. Net als de pensioenuitvoerder, heb jij als werkgever hierin een belangrijke rol. Zorg dat je weet hoe de pensioenregeling in grote lijnen in elkaar zit en welke keuzes je werknemers nog kunnen maken.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heb je nog vragen of wil je weten welke impact de Wet toekomst pensioenen op jou en je werknemers heeft? Neem contact op met onze pensioenadviseurs.
Hoe begeleid je medewerkers naar een passend pensioen?
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws