Wil je als werkgever (een deel van) je personeel ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen? Dan moet je daarvoor een ontslagvergunning bij UWV indienen. Houd bij je ontslagaanvraag rekening met deze spelregels.
Nadat jij als werkgever een ontslagvergunning heeft ingediend bij UWV, mogen de betrokken medewerker(s) verweer voeren in de procedure. Vervolgens verleent UWV wel of niet een ontslagvergunning. Verleent UWV een ontslagvergunning? Dan mag je de arbeidsovereenkomst met de betreffende medewerker(s) opzeggen. Zorg dat je hierbij de regels voor opzegging in acht neemt. Als één van de partijen het oneens is met het besluit van UWV kan men in beroep bij de kantonrechter en zo mogelijk in hoger beroep bij het gerechtshof. Bij bedrijfseconomisch ontslag moet je de ontslagen medewerker(s) een transitievergoeding betalen. Deze bedraagt grofweg een derde bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar.
Bepaal als werkgever welke bedrijfseconomische reden(en) van toepassing is bij de ontslagaanvraag: beëindiging van de bedrijfsactiviteiten, reorganisatie, werkvermindering, financiële problemen, bedrijfsverhuizing en/of technologische veranderingen. Vervolgens moet je deze reden(en) onderbouwen. Afhankelijk van de gekozen grond(en) verplicht UWV je de voorgeschreven gegevens / informatie aan te leveren. Denk aan jaarrekeningen, financiële prognoses, verklaringen van leveranciers en overige contractspartijen. Hierbij moet je ook aannemelijk maken dat ontslag van de voorgedragen medewerker(s) door bedrijfseconomische redenen noodzakelijk is om tot een doelmatige(re) bedrijfsvoering te komen.
Je moet aantonen dat je de juiste medewerker(s) voordraagt voor ontslag. Gebruik hierbij het afspiegelingsbeginsel. Het afspiegelingsbeginsel zorgt ervoor dat de leeftijdsverdeling van jouw personeel voor en na ontslag ongeveer gelijk blijft. De medewerkers worden ingedeeld in leeftijdsgroepen en worden afgespiegeld per uitwisselbare functie en per bedrijfsvestiging. Let op dat je eerst afscheid neemt van alle flexibele arbeidsrelaties, zoals diverse bepaalde tijd contractanten, payrollers, zzp'ers, personeel via een uitzendbureau en AOW-ers.
Tot slot moet je jezelf inspannen om medewerker(s) te herplaatsen binnen jouw bedrijf (of groep). Al dan niet in een andere passende functie en na eventuele omscholing. Daarbij kijkt UWV onder meer naar het aantal vacatures dat jij hebt uitstaan en wat je hebt gedaan en gaat doen om de medewerkers te behouden.
aaff is graag overal van betekenis. Ontslagaanvragen bij UWV op grond van bedrijfseconomische redenen zijn complexe trajecten. Laat je hierbij goed adviseren en bijstaan. Het team arbeidsrecht van aaff heeft hierin jarenlange ervaring en staat jou graag bij met woord en daad. Meer weten? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina