Aandachtspunten bij ontslag met wederzijds goedvinden

Ben je genoodzaakt om het dienstverband met één of meerdere werknemers te beëindigen? Dan kun je de arbeidsovereenkomst beëindigen met wederzijds goedvinden. Je maakt dan samen afspraken over het ontslag die je vastlegt in een vaststellingsovereenkomst. Besteed daarbij aandacht aan deze aandachtspunten.

Services
Meneer bekijkt aandachtspunten bij ontslag met wederzijds goedvinden

Houd rekening met opzegtermijn

In de vaststellingsovereenkomst moet je rekening houden met de (fictieve) opzegtermijn. De opzegtermijn ligt wettelijk vast en hangt af van het aantal jaren dat je werknemer bij jou in dienst is. Van deze wettelijke termijn kan bij cao worden afgeweken. Als je met je werknemer geen of een te korte opzegtermijn overeenkomt, heeft je werknemer in de eerste periode na einde dienstverband geen recht op een WW-uitkering. UWV keert pas een WW-uitkering uit nadat de juiste toegepaste opzegtermijn is verstreken.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Is je werknemer voor bepaalde tijd bij jou in dienst? Dan kun je het dienstverband niet zomaar opzeggen voor de afgesproken einddatum. Dit is alleen mogelijk als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst of als het in de geldende cao staat die op jou van toepassing is.

Wil je de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, welke niet tussentijds opgezegd mag worden, toch beëindigen vóór de afgesproken einddatum? Dan heeft je werknemer pas vanaf deze einddatum recht op een WW-uitkering.

Let op bedenktermijn medewerker

Je werknemer heeft een bedenktermijn om op de gesloten vaststellingsovereenkomst terug te komen. Je moet je werknemer hierover informeren. Bij voorkeur vermeld je dit in de vaststellingsovereenkomst. Je werknemer kan deze wettelijke bedenktermijn schriftelijk binnen twee weken na de datum waarop de overeenkomst is gesloten, inroepen. Let op: wanneer je de wettelijke bedenktermijn niet schriftelijk aan de werknemer heeft gecommuniceerd, wordt de termijn daarvan niet twee maar drie weken.

Voorlopige ontslagaanvraag bij UWV

Je werknemer kan zich ziekmelden op het moment dat het voornemen om het dienstverband te beëindigen, is uitgesproken. Deze situatie doet zich zeker voor wanneer je er met de werknemer via een vaststellingsovereenkomst uit wilt komen. Om dit te ondervangen is het raadzaam om voorafgaand aan het gesprek over de vaststellingsovereenkomst een voorlopige ontslagaanvraag in te dienen bij UWV. Een zieke werknemer mag je namelijk niet ontslaan in verband met het opzegverbod tijdens ziekte. Als je werknemer zich ziekmeldt, terwijl er al een voorlopige ontslagaanvraag bij UWV ligt, is het opzegverbod niet van toepassing. Als je samen tot een ontslag met wederzijds goedvinden bent gekomen en de bedenktermijn is verstreken, kan de voorlopige ontslagaanvraag bij UWV ingetrokken worden.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je het dienstverband met één of meerdere werknemers beëindigen via een vaststellingsovereenkomst? Neem dan contact op met onze jurist arbeidsrecht.

Wil je meer weten over ontslag met wederzijds goedvinden? Onze jurist helpt je graag verder!

Portretfoto van Monique van der Manden-Poels

Moet je afscheid nemen van personeel?

Wij zetten de te nemen stappen en regels voor jou op een rij.

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina