Wanneer je verhuurder bent (bijvoorbeeld een ondernemer die woonruimte verhuurt aan medewerkers) of je bemiddelt in verhuur, dan heb je te maken met de Wet goed verhuurderschap. Deze nieuwe wetgeving is in het leven geroepen om misstanden op de particuliere verhuurmarkt tegen te gaan en geven gemeenten de bevoegdheid om onder meer verhuurvergunningen in te voeren in de algemene plaatselijke verordening (APV).
De verhuurder moet zich gedragen als een goed verhuurder. Dit houdt in:
Voor verhuur aan arbeidsmigranten zijn er aanvullende regels gesteld. Het is onder meer verplicht om de huurovereenkomst afzonderlijk vast te leggen van de arbeidsovereenkomst en de documenten moeten worden opgesteld in de taal van de arbeidsmigrant. Deze regels gelden overigens naast de niet uit deze wet voortvloeiende belangrijke verplichting, dat inhouding van huur op het loon alleen mogelijk is onder bepaalde voorwaarden (zoals bijvoorbeeld certificering van huisvesting).
Gemeenten kunnen een verhuurvergunning voor woon- of verblijfruimten verplicht maken. De gemeente kan bij een overtreding van de in de Wet goed verhuurderschap geregelde onderwerpen een bestuurlijke boete opleggen van maximaal € 22.500 en bij herhaalde overtreding maximaal € 90.000.
Daarnaast zijn er nog andere handhavingsmechanismen die de gemeente kan toepassen, zoals het intrekken van de vergunning of zelfs de overname van het beheer van panden bij verhuur in strijd met de Wet goed verhuurderschap.
De wet schrijft voor dat elke gemeente een meldpunt moet hebben. Bij dit meldpunt kunnen huurders en woningzoekenden een melding doen als de verhuurder zich niet aan bovengenoemde regels van goed verhuurderschap houdt.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de wet- en regelgeving rondom de Weg goed verhuurderschap? Neem contact op met onze juristen arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina