Loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid AOW-er teruggebracht

Met ingang van 1 juli 2023 is de loondoorbetalingsplicht voor de werkende AOW-er bij arbeidsongeschiktheid teruggebracht van dertien weken naar maximaal zes weken. Dit geldt ook voor werknemers die ziek zijn bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Services
Oude man aan het werk met aow

Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

De Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd neemt belemmeringen weg voor werknemers bij het (door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Het vergemakkelijkt bovendien (door)werken op basis van een ‘reguliere’ arbeidsovereenkomst. Onderdeel van deze wet is de loondoorbetaling bij ziekte. Een werkgever hoeft een AOW-gerechtigde werknemer bij ziekte minder lang loon door te betalen dan bij een niet AOW-gerechtigde, die ziek wordt.

Overgangsmaatregel voorlopige loondoorbetaling

Oorspronkelijk was in de wet een loondoorbetalingsperiode van zes weken voor AOW-gerechtigden opgenomen. Dat is een relatief korte periode en daarom zou het heel aantrekkelijk voor werkgevers kunnen zijn om AOW-gerechtigden in dienst te nemen. In de Tweede Kamer waren er zorgen over deze korte doorbetalingsperiode; deze zou kunnen leiden tot verdringing van niet AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt. Daarom werd in januari 2016 een overgangsmaatregel toegevoegd. De voorlopige loondoorbetaling werd tijdelijk op dertien weken gezet. In die proefperiode liet de Tweede Kamer monitoren of er inderdaad sprake was van verdringing.

Geen verdringing van medewerkers onder de AOW-leeftijd

Inmiddels is de onderzoeksperiode afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er geen verdringing is van medewerkers onder de AOW-leeftijd. Daarom vervalt de overgangsmaatregel per 1 juli 2023 en wijzigt de doorbetalingsperiode van dertien weken naar zes weken.

Welke periodes worden teruggebracht naar zes weken?

Deze wijziging heeft niet alleen gevolgen voor de loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid, maar ook voor andere regelingen. Voor AOW-gerechtigden zijn per 1 juli 2023 de volgende periodes teruggebracht van dertien weken naar zes weken:

  • loondoorbetaling bij ziekte;
  • opzegverbod bij ziekte;
  • re-integratieplicht bij ziekte;
  • recht op een Ziektewetuitkering voor AOW-gerechtigden in een fictieve dienstbetrekking of van wie de arbeidsovereenkomst eindigt op of vlak na de eerste dag van arbeidsongeschiktheid.

AOW-gerechtigde in dienst nemen?

Denk je erover om een AOW-gerechtigde werknemer langer in dienst te houden of in dienst te nemen? Neem bovenstaande dan mee in je overweging. Vaak zijn AOW-gerechtigde werknemers zeer gemotiveerd om nog enkele dagen te blijven werken en zorgen zij voor een stabiele werksfeer binnen de onderneming.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Onze juristen arbeidsrecht beantwoorden graag je vragen en kunnen je goed adviseren als je overweegt een AOW-gerechtigde werknemer aan te houden of aan te nemen. Neem contact op met onze juristen arbeidsrecht. 

Wil je meer weten over loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Monique van der Manden-Poels

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina