De paardenbranche heeft te maken met verschillende btw-tarieven. Met welke btw-regels moet je als hippische ondernemer rekening houden? Hierbij een overzicht op hoofdlijnen.
Over de volgende producten en diensten ben je 9% btw verschuldigd:
Belangrijke wijziging verlaagd btw-tarief
Vanaf 1 januari 2025 wordt het verlaagde btw-tarief, het 9% tarief, op het leveren agrarische goederen afgeschaft. De impact voor de paardenhouderij vind je in het volgende artikel: Wijzigingen in het btw-tarief voor de paardenhouderij vanaf 2025
Over de volgende producten en diensten ben je 21% btw verschuldigd:
Je bent vrijgesteld van btw bij de volgende producten en diensten:
Je bent 0% btw ‘verschuldigd’ in het geval je:
Let op: voor het toepassen van 0% btw moet aan aanvullende voorwaarden worden voldaan.
Verkoop je een paard aan een particulier dan geldt in principe het btw-tarief van het EU-land waar het paard naartoe wordt vervoerd. Dit is alleen van toepassing indien jij als leverancier het transport naar de afnemer direct of indirect (mee) regelt. Bij vervoer geregeld door de afnemer (afhalen), is Nederlandse btw van toepassing.
De hiervoor genoemde Nederlandse btw-percentages voor diensten (opfokken, trainen, pensionstalling) zijn van toepassing op particulieren ongeacht waar deze woonachtig zijn. Indien de diensten worden verricht aan ondernemers binnen de EU kan de btw in principe worden verlegd naar de afnemer. Bij dienstverlening aan ondernemers buiten de EU is de btw niet aan de orde en dus out of scope.
Normaal gesproken, bereken je de btw over het gehele verkoopbedrag. De margeregeling betreft echter een regeling met betrekking tot de waarde waarover jij btw berekend. De margeregeling mag worden toegepast indien je het betreffende paard hebt ingekocht van een particulier en je beschikt over een zogenoemde inkoopverklaring. In die situatie heb je bij aankoop geen btw kunnen verrekenen en kun je bij verkoop volstaan met het afdragen van btw over de winstmarge. Op de factuur zet je geen afzonderlijke btw, maar de term ‘margeregeling van toepassing’.
Handel
Als een dekhengst of fokmerrie naast het gebruik in de fokkerij ook in de sport actief is, mag de prijs voor het paard gesplitst worden met verschillende btw-tarieven. Bij een dekhengst wordt dan 75% van de koopprijs met 9% btw belast en de resterende 25% met 21% btw. Voor de verkoop van een fokmerrie wordt de ene helft met 9% btw belast en de andere helft met 21% btw. In dergelijke gevallen moet er bij de verkoop een verklaring worden meegeleverd waarin staat waarvoor het paard wordt gebruikt.
Pensionstalling
Bij pensionstalling mag je de vergoeding verdelen naar verschillende prestaties. De richtlijn van de Belastingdienst is als volgt:
Ruitersportcentra met pensionstalling en buiten- en binnenrijbaan:
Ruitersportcentra met pensionstalling en alleen een buitenrijbaan:
Ruitersportcentra met pensionstalling en geen rijbaan:
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de btw-tarieven voor hippische ondernemers? Neem dan contact op met onze internationale btw-adviseur.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina