Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Voor bedrijven die met zzp'ers werken, betekent dit dat de arbeidsrelatie onder een vergrootglas komt te liggen. aaff helpt je bij het navigeren door de complexe regels en het beoordelen van risico’s. Of je nu gebruikmaakt van modelovereenkomsten of zelfstandig zzp’ers inhuurt, wij zorgen voor deskundige begeleiding om jouw fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s te beperken.
Na jaren van uitstel door het handhavingsmoratorium zal de Belastingdienst vanaf 2025 strenger controleren of zzp’ers daadwerkelijk als zelfstandige werken of feitelijk als werknemer functioneren. Deze hernieuwde handhaving kan grote gevolgen hebben, zoals naheffingen voor loonheffingen en mogelijk arbeidsrechtelijke claims van zzp’ers. Zo zou een schijnzelfstandige aanspraak kunnen maken op loon doorbetaling bij ziekte of transitievergoedingen bij beëindiging van de samenwerking.
Je leest hierover meer in het artikel: Opheffing handhavingsmoratorium voor werken met zzp'ers
Hoewel modelovereenkomsten nog steeds gebruikt mogen worden, bieden ze geen absolute zekerheid tegen schijnzelfstandigheid. Het is essentieel om per opdracht kritisch te kijken of de arbeidsrelatie aansluit bij de afspraken in de modelovereenkomst. Sinds het Deliveroo-arrest baseert de Belastingdienst de beoordeling van een arbeidsrelatie op ‘alle omstandigheden van het geval’, waarbij de feitelijke werksituatie doorslaggevend is en niet alleen de afspraken op papier. Onze specialisten kunnen je helpen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie en het bepalen van het juiste contracttype.
Vanaf 2026 geldt mogelijk het nieuwe toetsingskader uit het wetsvoorstel VBAR (Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden). Dit wetsvoorstel borduurt voort op de criteria uit het Deliveroo-arrest en geeft een duidelijk kader wanneer iemand als zelfstandige werkt of juist als werknemer. Bij een laag uurtarief onder €33 kan er zelfs een rechtsvermoeden van werknemerschap gelden, wat zzp’ers de mogelijkheid geeft om een arbeidsovereenkomst te claimen.
Je leest hierover meer in dit artikel: Wetsvoorstel VBAR en toetsingskader voor zzp' ers vanaf 2026
Met de hernieuwde handhaving door de Belastingdienst en het mogelijke nieuwe toetsingskader is het belangrijk om stappen te ondernemen tegen schijnzelfstandigheid. Onze arbeidsjuristen en belastingadviseurs begeleiden je bij het beoordelen van zzp-arbeidsrelaties en helpen je bij het eventueel tijdig aanpassen van werkwijzen. Daarnaast schreven onze specialisten dit whitepaper waar alle informatie terug te vinden is.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over zzp'ers en schijnzelfstandigheid? Neem contact op met onze expert.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina