Subsidiemogelijkheden voor de geitenhouderij

De geitenhouderij is volop in beweging en de investeringsdrang van geitenhouders neemt toe. Asbestdaken worden vervangen, landbouwmachines aangeschaft en geitenstallen gebouwd of verbouwd. Om dit zo aantrekkelijk mogelijk te doen, is het raadzaam op tijd stil te staan bij eventuele subsidiemogelijkheden. En die zijn er legio!

Geiten in een stal

Expert

Hans Jacobs

Senior Business Developer Innovatie

Portretfoto van Hans Jacobs

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

De MIA\Vamil-regeling (Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) bied je fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen. Na goedkeuring van je subsidieaanvraag kun je een percentage van het investeringsbedrag als extra aftrekpost in mindering brengen op de winst van je onderneming. Dit kan oplopen tot 45%.

Komt je investering ook in aanmerking voor Vamil? Dan kun je 75% van de investering willekeurig afschrijven. Het type investering bepaalt de hoogte van de aftrekpost (Milieu-investeringsaftrek) en of je gebruik kunt maken van Vamil, of een combinatie van beide regelingen. Investeringen die voor dit fiscale voordeel in aanmerking komen, staan op de Milieulijst, die jaarlijks door de overheid wordt gepubliceerd.

Enkele voorbeelden van investeringen op de Milieulijst:

  • een duurzame melkgeitenstal;
  • voorzieningen om verontreinigingen door erfafspoeling bij een veehouderij te voorkomen;
  • investeringen in precisielandbouw;
  • een automatisch of zelfrijdend autonoom ruwvoersysteem voor herkauwers;
  • een elektrisch aangedreven (landbouw)werktuig.

Let op: je moet je aanvraag binnen drie maanden na ondertekening van de koopovereenkomst indienen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Naast de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je ook gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling biedt fiscaal voordeel voor energievriendelijke investeringen die op de Energielijst staan. Het fiscaal voordeel pas je toe als een extra aftrekpost op de fiscale winst. De hoogte van de aftrek is in 2025 vastgesteld op 40% van het deel van de investering dat voor aftrek in aanmerking komt.

Enkele voorbeelden van investeringen op de Energielijst:

  • zonnepanelen vanaf 15 kWp;
  • verbeterde isolatie van bestaande gebouwen;
  • een warmteterugwinningssysteem;
  • een toerengeregelde vacuümpomp voor melkwinning;
  • energie-efficiënte melkkoeling.

Het minimale investeringsbedrag is € 2.500 per bedrijfsmiddel.

Maatlat Duurzame Veehouderij

De Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is bedoeld voor veehouders die hun stal milieu- en diervriendelijk willen (ver)bouwen en daarmee bijdragen aan een duurzame veehouderij. Met de MDV wordt beoordeeld of je stal duurzaam genoeg is om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen.

De beoordeling gebeurt op basis van een minimaal aantal punten op zeven thema’s:

  • ammoniakemissie;
  • dierwelzijn;
  • diergezondheid;
  • energieverbruik;
  • fijnstofemissie;
  • inpassing in de omgeving;
  • brandveiligheid.

Worden de criteria behaald, dan kun je gebruikmaken van de MIA en Vamil. Met Vamil kun je bijvoorbeeld 75% van je investering willekeurig afschrijven.

Kans op een MDV-stal

In de praktijk blijkt vaak dat bouwplannen eerder voldoen aan de MDV-criteria dan je in eerste instantie denkt. Ook voor andere investeringen kun je vaak in aanmerking komen voor subsidie. Het is daarom slim om je te laten informeren over de mogelijkheden van verschillende subsidieregelingen. Zo benut je kansen voor je onderneming optimaal en bespaar je geld.

Subsidie duurzame energie

Investeer je in energiebesparende maatregelen of bedrijfsmiddelen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of betere isolatie? Dan kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hoe hoog de tegemoetkoming is, hangt af van de investering, maar het gaat vaak om enkele duizenden euro’s.

Let op: de eisen voor het aanvragen van ISDE zijn streng. Win advies in voordat je begint met je project, zodat je geen voordelen misloopt.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over subsidiemogelijkheden voor de geitenhouderij of andere duurzame investeringen? Neem dan contact op met onze innovatie adviseurs bij Epiic.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina