Regelmatig bespreken we met onze klanten onderwerpen als groenbemesters en teeltroulatie. Dat lijkt misschien vreemd, maar we hebben goede redenen om als accountant vragen te stellen over deze onderwerpen.
Eén van de onderdelen van de jaarrekening is het teeltplan. Dit staat meestal op pagina 2 of 3 van de jaarrekening. Hiermee krijgen we een overzicht van de feitelijke benutting van grond en dit is belangrijk voor GLB-subsidie en mestplaatsingsruimte.
Denk bijvoorbeeld aan banken en verhuurders. De laatste groep ziet jaarrekeningen niet in. Bij financieringsaanvragen kijken banken ook naar het roulatieschema. Een goed roulatieschema duidt op een goed beheer van de gronden, terwijl roulatie slechts een onderdeel is van de grondkwaliteit. Sommige banken hanteren roulatie daarnaast als onderdeel van de rentebepaling.
Je wil immers niet alleen op dit moment geld verdienen, maar ook in de toekomst. Door je nu puur te richten op kortetermijnwinst, kan de langetermijnwinst in het gedrang komen. Achteruitgang van de kwaliteit van de grond gaat misschien langzaam, maar zet zeker door. Het is bij gronden van slechte kwaliteit lastig om deze weer op niveau te krijgen. Dit kan een bedreiging zijn voor de continuïteit van jouw bedrijf. Bij besmetting van gronden (knolcypres/japanse duizendknoop) komt de continuïteit ter discussie. Een goed grondgebruik heeft, op termijn, zijn weerslag op de financiële resultaten van jouw bedrijf.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over het belang van een goede grondkwaliteit voor jouw boekhouding? Neem dan contact op met onze agrarische bedrijfsadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina