Wetsvoorstel afroming en advisering

Het ministerie werkt aan een wetsvoorstel voor het verlagen van de landelijke mestproductieplafonds in combinatie met afroming bij de overdracht van productie- en dierrechten (losse transacties en bedrijfsoverdrachten). Dit voorstel, dat zij binnenkort aan de Kamer aanbieden, beoogt meer duidelijkheid over afromingsregels bij bedrijfsoverdrachten. 

Services
Weiland met koeien

Expert

Anita van Bavel

Jurist agrarisch recht en bestuursrecht

Portretfoto van Anita van Bavel

Dit voorstel omvat een verhoogd afromingspercentage bij de overdracht van productie- en dierrechten: 30% voor fosfaatrechten in de melkveehouderij, 25% voor varkensrechten, en 15% voor pluimvee. De afroming geldt voor losse transacties. Dit houdt in dat de verkoper 100% verkoopt en de ontvanger de afgeroomde hoeveelheid rechten bijgeschreven krijgt. 

Uitzonderingen

Er gelden een aantal uitzonderingen:

  • in geval van erfopvolging;
  • wanneer het overgaat naar een echtgenoot, geregistreerd partner of een bloed- of aanverwant in de 1e, 2e of 3e graad; 
  • een leasetransactie waarbij de terug transactie nog in hetzelfde kalenderjaar plaatsvindt, is een uitzondering voor de terug overgang aan het einde van het jaar; 
  • bij bedrijfsoverdrachten. 

Onduidelijkheid bij bedrijfsoverdrachten

Een bedrijfsoverdracht betekent ook een afroming, behalve wanneer het gaat over een bedrijfsoverdracht binnen familieverband van het familiebedrijf. Dit is in het wetsvoorstel vastgelegd in een vijftal uitzonderingssituaties. Er zijn echter nog veel onduidelijkheden over de wijze waarop je dit kunt interpreteren. Met name wanneer de onderneming binnen een bv wordt geëxploiteerd en de ondernemer de aandelen aan een in de kring van vernoemde bloed- en aanverwanten overdraagt. Dit geldt ook als de bv deel uitmaakt van een samenwerkingsverband. In die gevallen zijn er nog discussies of een bedrijfsovername naar de kinderen dan wel onder de uitzonderingen valt. In individuele situaties met een bv is het van belang om de vinger aan de pols te houden.

Met deze maatregelen hoopt het kabinet de mestproblematiek effectief aan te pakken en de druk op de boeren te verlichten. Hoewel er nog veel moet gebeuren is de insteek dat deze wetgeving per 1 januari 2025 in werking treedt.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over aankomende mestwetgeving? Neem dan contact op met onze jurist agrarisch recht en bedrijfsrecht.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina