Een nieuw jaar, met nieuwe mestregels

Als agrarisch ondernemer heb je te maken met tal van regels, die bovendien regelmatig wijzigen. Voor de mestregelgeving is dat niet anders. In 2025 veranderen opnieuw een aantal regels. Deze hebben onder meer betrekking op het doorgeven van de Aanvullende gegevens, de afbouw van de derogatie, het verplichte bemestingsplan en de afroming van dierrechten. 
 

Services
Trekker met mestinjectie

Aanvullende gegevens voor alle bedrijven 

Vanaf 2025 moeten alle landbouwers de Aanvullende gegevens landbouwer (AGL) doorgeven aan RVO. Tot nu toe gold dit alleen voor derogatiebedrijven en intensieve veehouderijen. Voortaan moeten dus ook akkerbouwers en extensieve bedrijven de gegevens over hun mestvoorraden en kunstmest aanleveren. Ontving je een uitnodigingsbrief van RVO? Dan ben je verplicht om de gegevens uiterlijk 31 januari door te geven. 
 

Derogatie 2025: verdere afbouw normen, uiterlijk 28 februari aanvragen 

In 2023 startte de overheid met het stapsgewijs afbouwen van derogatie. Deze afbouw van de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest gaat verder. De nieuwe norm in 2025 is 190 kg per ha in NV-gebieden en 200 kg per ha in de rest van Nederland. Dit is het laatste jaar dat je een derogatievergunning kunt aanvragen. Vanaf 2026 geldt voor alle gronden de gebruiksnorm van 170 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest. Voor 2025 kun je de derogatievergunning aanvragen in de periode van maandag 3 tot en met vrijdag 28 februari. 

Lees ook ons artikel: Derogatie is een aflopende zaak en stopt per 2026 helemaal.  

Derogatievrije zone van 250 naar 100 meter 

Voor percelen in Natura 2000-gebieden, grondwaterbeschermingsgebieden (GWB-gebieden) en derogatievrije zondes is geen derogatie van toepassing. In ‘Mijn percelen’ op de RVO-site zijn kaartlagen beschikbaar waarop te zien is of jouw percelen in een NV-gebied, Natura 2000-gebied, GWB-gebied of derogatievrije zone liggen.  

Derogatievrije zones zijn buffers rondom Natura 2000-gebieden. Deze zijn in 2025 smaller. In 2025 is deze zone 100 meter vanaf de grens van het Natura 2000-gebied (2024: 250 meter breed). Een perceel komt niet voor derogatie in aanmerking als het topografisch perceel voor meer dan 50% in de derogatievrije zone ligt. Dit betekent dat er in 2025 weer meer percelen in aanmerking kunnen komen voor derogatie.

Verplicht bemestingsplan 

Het bemestingsplan voor derogatiebedrijven moet je uiterlijk 28 februari 2025 opstellen en in eigen administratie bewaren. Grondmonsters met een monsternamedatum tussen 1 februari 2021 en 28 februari 2025 zijn geldig voor dit jaar. Vanaf 2023 zijn ook niet-derogatiebedrijven verplicht jaarlijks een bemestingsplan op te stellen. Voor niet-derogatiebedrijven geldt dat je uiterlijk 14 maart 2025 een bemestingsplan over 2025 moet opstellen. 

Subsidie behoud grasland bij afbouw derogatie 

Dit jaar kun je voor de laatste keer de subsidie ‘Behoud grasland bij afbouw derogatie’ aanvragen. Het is nu nog niet bekend wanneer deze subsidieregeling in 2025 opengaat. Mogelijk hebben melkveehouders profijt van de aangekondigde verhoging van het de-minimisplafond van € 20.000 naar € 50.000. 

Stikstofgebruiksnorm in NV-gebieden 20% lager 

In de met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) zijn extra maatregelen nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarom geldt daar een lagere stikstofgebruiksnorm. Vanaf 2025 is de norm 20% lager dan in de rest van Nederland. Via de kaartlaat NV-gebieden kun je in ‘Mijn percelen’ zien of jouw percelen in een NV-gebied liggen. Teel je mais op klei- of veengrond in een NV-gebied en heb je een derogatievergunning? Dan gelden er regels voor het verplicht telen van een vanggewas. 

Dierrechten 

Een zeer ingrijpende verandering zijn de nieuwe regels voor afroming van productierechten per 1 januari 2025. Bij een overdracht van fosfaatrechten is sprake van een afroming met 30%. Varkensrechten worden afgeroomd met 22% en pluimveerechten met 13%. Deze percentages gelden voor losse overdrachten en bedrijfsoverdrachten. Bij losse overdrachten zijn er uitzonderingen op de afroming: 

  • Erfopvolging;
  • bloed- en aanverwantschap tot en met de derde graad;
  • huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Voor het vraagstuk wel/geen afroming bij bedrijfsoverdracht heeft RVO een Wegwijzer ontwikkeld. 

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de nieuwe mestregels of over onze dienstverlening? Neem contact op met onze bedrijfskundig adviseurs. 

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina