Van talent naar prestaties

Veel bedrijven weten goed welke competenties zij nodig hebben om hun bedrijfsdoelen te behalen. Maar vaak hebben ze geen idee welke kwaliteiten zij al in huis hebben. Talentmanagement helpt om inzicht te krijgen in de talenten en drijfveren van je medewerkers. Dé weg naar meer werkplezier én betere prestaties. 

vogel die opstijgt

Competenties in kaart

Om bedrijfsdoelen te behalen, leggen veel bedrijven hun medewerkers van bovenaf bepaalde competenties op. Dit zijn vaak kerncompetenties die voor iedereen gelden, aangevuld met specifieke competenties per functie. Maar is die top-downbenadering wel de beste aanpak? Zou het niet beter zijn om uit te gaan van de talenten die al in je organisatie aanwezig zijn om zo je bedrijfsdoelen te bereiken? Veel organisaties hebben hier onvoldoende zicht op, en dat is zonde. Want als medewerkers hun drijfveren en talenten kunnen benutten in hun werk, levert dat betere prestaties én meer werkplezier op.

Onze drijfveren

Drijfveren ontstaan in onze kindertijd en worden gevormd door waar we vandaan komen, onze opvoeding en levenservaring. Die optelsom bepaalt hoe we naar het leven kijken en geeft richting aan wat we doen, zowel privé als op het werk. Drijfveren bepalen waar je enthousiast van wordt, waar je goed in bent, welke waarden belangrijk voor je zijn, wat je motiveert om uit bed te komen en waar je talent voor hebt.

Wat is talent precies?

Talent is een intrinsieke behoefte die voortkomt uit je drijfveren. Deze talenten bepalen vervolgens je voorkeursgedrag. In ideale omstandigheden laat je dit voorkeursgedrag zien op de werkvloer. Maar als je organisatie van je vraagt om gedrag te vertonen dat niet bij je voorkeursgedrag past, dan pas je jezelf aan en worden je talenten onvoldoende benut.

Betere prestaties, meer werkplezier

Het is dus belangrijk dat je als werkgever de talenten van je medewerkers kent, ontwikkelt en benut. Daarna kun je kijken of die talenten passen bij de benodigde competenties, of dat iemand misschien op een andere plek beter tot zijn recht komt. Zo zorg je niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor meer werkgeluk.

model Talenten Motivatie Analyse

Bron: tmattalents

Talenten Motivatie Analyse (TMA)

Maar hoe krijg je een goed beeld van die talenten? Bij aaff maken we hiervoor gebruik van een tool: de Talenten Motivatie Analyse (TMA). Met deze tool kun je van elke medewerker een talentenprofiel opstellen.

Hoe werkt het?

Via een online vragenlijst wordt het talentenprofiel van medewerkers in kaart gebracht. Een gecertificeerde HX-adviseur bespreekt daarna de resultaten en geeft advies over hoe een medewerker verder kan groeien en zijn talenten beter kan benutten. Het is daarbij belangrijk dat ook leidinggevenden talentgericht te werk gaan, bijvoorbeeld door ontwikkelmogelijkheden te bieden in een uitdagende leer- en ontwikkelcultuur. Talentonderzoek zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor het boeien en binden van personeel. Dat is zeker een voordeel in tijden van arbeidskrapte.

Talentmanagement implementeren met subsidie

Wil je talentmanagement implementeren in je bedrijf? Dat kan met de SLIM-subsidie.

Deze subsidie kent elk jaar drie aanvraagperiodes. Ben je mkb-ondernemer? Dan kun je een aanvraag indienen van 1 maart tot en met 28 maart en van 2 september tot en met 30 september. Voor samenwerkingsverbanden en grote bedrijven is de regeling geopend van 3 juni tot en met 31 juli.

Meer weten?

aaff is er graag voor jou. Door kennis te delen, advies te geven en inzicht te bieden. Wil je investeren in het ontdekken van de talenten van je medewerkers? Neem contact op met onze HX-adviseurs!

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws