Een familielening? Leg je afspraken goed vast

Het komt nogal eens voor dat ouders hun kinderen financieel willen ondersteunen via een familielening. Een mooi gebaar. Maar het is belangrijk de afspraken goed op papier te zetten, zowel over de lening zelf als de fiscale gevolgen ervan. Zo voorkom je problemen op een later moment.

Services
familie om tafel om afspraken te maken

Expert

Gaby Ratering

Jurist ondernemingsrecht en mediator

Portretfoto van Gaby Ratering

Familielening

Vaak wordt een familielening verstrekt voor het opstarten van een bedrijf of de aankoop van een (eerste) eigen woning. Allereerst is van belang om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Dat is bij familieleningen net zo belangrijk als bij andere leningen. Bij het vastleggen van de afspraken moet je vermelden wat het doel is van de lening. Dat is niet alleen belangrijk voor de onderlinge duidelijkheid, maar ook voor de fiscale aandachtspunten bij het sluiten van een familielening. Wordt de lening bijvoorbeeld verstrekt voor een eigen woning? Dan moet je dit expliciet vermelden om in aanmerking te komen voor renteaftrek.

Erf- en schenkbelasting

Bij familieleningen kunnen een aantal onderwerpen door elkaar lopen. Naast een zakelijke lening hebben ouders vaak de bedoeling om hun kinderen te helpen. Zo kan het zijn dat de rentevergoeding die de kinderen over het uitstaande bedrag moeten voldoen, lager is dan de actuele marktrente. De afgesproken rente kan dan een schenking met zich meebrengen. Als de schenking groter is dan het bedrag van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling, ben je daarover schenkbelasting verschuldigd. Dit speelt ook als je de lening (deels) kwijtscheldt. Ook dat valt onder de regels van erf- en schenkbelasting. In geval van kwijtschelding is het belangrijk dit schriftelijk vast te leggen en niet te vergeten aangifte te doen.

Risico’s familielening

Aan het uitlenen van geld zijn risico’s verbonden, zeker als ouders het geld ter beschikking stellen voor de opstart van een bedrijf. Naast de vraag of de ouders het bedrag voor de overeengekomen looptijd van de lening kunnen missen, adviseren we altijd te overwegen om zekerheid af te spreken (pandrecht, hypotheekrecht). Dit moet in een aparte akte geregeld worden.

In veel gevallen verstrekken ouders de lening niet alleen aan het eigen kind, maar zijn er compagnons of een echtgenoot/partner in het spel. Het moet daarom duidelijk zijn wie als lener wordt aangemerkt. En ook hoe de lening gebruikt wordt. Is de lening bestemd voor een woning die het eigen kind samen met een echtgenoot of partner in eigendom krijgt? Dan is het essentieel dat de onderlinge afspraken over dat gemeenschappelijk eigendom goed op papier staan. Als ouders besluiten tot kwijtschelding van een deel van de rente of aflossing van de lening, moet ook vastgelegd zijn of dit ten goede komt van alleen het eigen kind, of ook van de echtgenoot of partner.  

Houd er rekening mee dat de Belastingdienst meekijkt. Toets je afspraken dus aan de regels die de Belastingdienst hiervoor hanteert. Wij helpen je hier graag bij. Door onze multidisciplinaire organisatie kunnen wij in ons advies zowel de juridische, fiscale als bancaire aandachtspunten meenemen.ni

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over het opstellen van een familielening? Neem contact op met onze jurist ondernemingsrecht.

Wil je meer weten over het afsluiten van een familielening? Onze jurist helpt je graag verder!

Portretfoto van Gaby Ratering

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina