Verzoek ouderschapsverlof wijzigen of weigeren

De Wet betaald ouderschapsverlof geeft ouders (ook adoptie-, pleeg- en stiefouders en verzorgers)  recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Je werknemer moet het verzoek ten minste twee maanden voor de start van het verlof schriftelijk aan jou als werkgever melden. Mag je dit verzoek wijzigen of weigeren?

Services
handen moeder en kind

Zwaarwegend bedrijfsbelang?

Als werkgever kun je de door de werknemer gewenste invulling van het verlof enkel wijzigen (of in uitzonderlijke gevallen zelfs weigeren) als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit kan tot vier weken voor het tijdstip van de start van het verlof en moet altijd in overleg met de werknemer gebeuren. Er is pas sprake van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang ‘als de door de werknemer gewenste spreiding van verlofuren de gang van zaken in de onderneming ernstig zou ontwrichten’. Hier wordt niet snel aan voldaan.

De rechtszaak uitgelegd

Dit blijkt ook uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam waarbij een notarieel medewerkster aansluitend op haar bevallingsverlof negen weken ouderschapsverlof wilde opnemen. De werkgever weigerde dit, omdat er een krappe bezetting was op de afdeling waar de werkneemster werkte. Volgens de werkgever was het ook niet mogelijk om voor een relatief korte periode een nieuwe ervaren werknemer te vinden.

Oordeel

De kantonrechter oordeelde dat de werkgever geen zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft. De werkzaamheden van de werkneemster zijn tenslotte tijdens haar bevallingsverlof ook opgevangen door de afdeling. Daarnaast duurt het verlof negen weken met maar 17,5 uur per week. Er is niet vastgesteld dat het verlof voor de werkgever in redelijkheid tot niet te aanvaarden gevolgen leidt. Het tijdelijke belang van de werkneemster om haar ouderschapsverlof op te kunnen nemen om voor haar pasgeboren kind te zorgen, hoeft hiervoor dan ook niet te wijken.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen over het wijzigen of weigeren van ouderschapsverlof of heb je andere vragen over het ouderschapsverlof? Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina