Financiële ratio’s: inzicht in financiële positie en haalbaarheid financiersaanvraag

Financiële ratio’s geven inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. Ook bij de beoordeling van een financieringsaanvraag spelen ze een belangrijke rol. Hier lichten we een aantal veelgebruikte ratio’s toe en geven we tips hoe je deze ratio’s kunt verbeteren.

Services
Financieringsaanvraag voorbereiden

Inzicht in de financiële gezondheid van uw onderneming

Bij het behandelen van een financieringsaanvraag kijkt een financier naar verschillende historische en toekomstige financieringsratio’s. Zijn de ratio’s onvoldoende? Dan verstrekt de financier de financiering niet. Ook gebruikt de financier de ratio’s om de hoogte van de te betalen rente te bepalen. Hieronder behandelen we drie ratio’s die vaak gebruikt worden bij een financieringsaanvraag.

Solvabiliteitsratio

Solvabiliteit is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van je totale vermogen. Deze verhouding geeft aan of je onderneming de schulden op lange termijn kan voldoen. En het geeft inzicht in de weerbaarheid van je bedrijf. Hoe hoger de solvabiliteit, des te sterker je financieel in je schoenen staat. Ook voor financieringsaanvragen is de solvabiliteitsratio belangrijk. Een hogere solvabiliteit betekent minder risico voor een financier en een gunstigere rente voor jou als ondernemer.

Je berekent de solvabiliteitsratio als volgt: eigen vermogen/totale vermogen x 100%. Een solvabiliteitspercentage tussen 25% en 40% is in het algemeen ruim voldoende voor financiers.

Current ratio

De current ratio geeft inzicht in de liquiditeit van je onderneming. Door je vlottende activa (zoals productvoorraad en geld dat je nog van debiteuren moet krijgen) en liquide middelen af te zetten tegen je kort vreemd vermogen (zoals bankschulden, openstaande facturen en te betalen kosten en belastingen), geeft deze ratio weer in hoeverre je onderneming de lopende rekeningen kan betalen.

Bij een rendabel bedrijf ligt de current ratio tussen 1 en 1,5. Is de current ratio lager dan 1? Dan kan een onderneming mogelijk niet aan haar korte termijn verplichtingen voldoen.

Quick ratio

De quick ratio is een variant op de current ratio. De berekening van de quick ratio is hetzelfde als die van de current ratio, met als verschil dat je voorraden buiten beschouwing laat bij de bepaling van je vlottende activa. De quick ratio bepaalt in hoeverre je in staat bent om vorderingen van je crediteuren onmiddellijk te betalen. Omdat het soms geruime tijd duurt voordat voorraden verkocht worden, worden zij niet meegenomen bij de bepaling van de vlottende activa. Voorraad is minder ‘vlot’ dan de rest van de vlottende activa; het moet namelijk eerst nog omgezet worden in liquide middelen.

Een gezonde quick ratio bedraagt 1 of hoger.

Hoe kun je je financiële ratio’s verbeteren?

Wil je je financiële ratio’s verbeteren? Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van je specifieke situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Kijk kritisch naar je debiteurenbeleid: Laat je klanten bijvoorbeeld sneller betalen en stuur op tijd herinneringen. Minder uitstaande facturen betekent meer geld op je rekening. Je hoeft dan minder geld te lenen voor werkkapitaal. Het vreemd vermogen op de balans daalt en je financiële ratio’s stijgen.
  • Vraag om korting bij leveranciers als je snel betaalt of rek betaaltermijnen op. Dit heeft een positieve impact op je financiële ratio’s.
  • Zorg voor een goede liquiditeitsbegroting: Hierdoor krijg je inzicht in de te verwachten inkomsten en uitgaven en worden de gevolgen van seizoensinvloeden op je beschikbare werkkapitaal duidelijk. Vanuit de liquiditeitsprognose kun je vervolgens de financiële ratio’s becijferen en beïnvloeden.

Let op: Bij het berekenen van financiële ratio’s is er altijd sprake van een momentopname. De ratio’s geven inzicht in de reeds behaalde resultaten, maar bieden geen zekerheid voor de toekomst.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over financiële ratio’s of heb je hulp nodig bij het opstellen hiervan? Neem contact op met onze accountants.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina