Met een SBI-code laat je zien wat de activiteit van je bedrijf is en krijg je als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Je hoofdactiviteit moet als eerste geregistreerd staan. Welke dat is, is afhankelijk van de feitelijke omstandigheden.
Omdat deze omstandigheden in de loop van de tijd kunnen wijzigen is het van belang om alert te zijn en blijven of de SBI-codes voor je bedrijf juist zijn en in de juiste volgorde zijn geregistreerd.
De Kamer van Koophandel (KvK) registreert bij bedrijfsgegevens in het Handelsregister niet alleen naam, adres en contactgegevens van een bedrijf, maar ook een code waaruit blijkt wat de (belangrijkste) activiteit is. De Standaard Bedrijfsindeling (SBI) bestaat uit een lijst met economische activiteiten. Het betreft een internationale standaard. Bij de inschrijving van je bedrijf registreer je je belangrijkste activiteit als hoofdactiviteit. Zijn er meerdere activiteiten die niet allemaal in één categorie vallen? Dan kun je kiezen voor maximaal twee SBI-codes voor de nevenactiviteiten.
De SBI-code is ook veelvuldig in het nieuws geweest, omdat deze bepalend was of een onderneming in aanmerking kwam voor de bijzondere overheidssteunmaatregelen in verband met de economische gevolgen van Covid-19, zoals TVL en TOGS. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beoordeelde deze aanvragen.
Tot voor kort stelde RVO dat de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de geregistreerde SBI-codes volledig bij de ondernemer ligt. Eerder dit jaar is echter in een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) overwogen dat ondernemers ten onrechte niet in aanmerking kwamen voor de TVL-regeling, omdat de SBI-code niet overeenkwam met de werkelijke activiteiten. RVO mocht, zo luidde het oordeel, niet zomaar uitgaan van de geregistreerde hoofdactiviteit, maar ook tegenbewijs van de ondernemer toestaan.
Er is veel geschreven over deze uitspraken. Het blijft belangrijk dat je als ondernemer periodiek nagaat of de geregistreerde activiteiten in het handelsregister nog steeds in overeenstemming zijn met de feiten en omstandigheden op je bedrijf. Dat het CBb ondernemers ontziet bij een gebrek in de registratie, zegt iets over de bijzondere periode waarin veel ondernemers hebben verkeerd en nog verkeren. Het blijft echter belangrijk dat je als ondernemer periodiek nagaat of de geregistreerde activiteiten in het handelsregister nog steeds in overeenstemming zijn met de feiten en omstandigheden op je bedrijf.
aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen over de correcte inschrijving in het handelsregister? Neem contact op met onze jurist ondernemingsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina