Weet je dat naast de belangrijke rechten op advies en instemming een vaak onderschat recht van de ondernemingsraad (OR) het recht op informatie is?
Naast de belangrijke rechten op advies en instemming is een vaak onderschat recht van de ondernemingsraad (OR) het recht op informatie. Je moet de OR tijdig (de gevraagde) informatie verschaffen. Het gaat om informatie in de breedste zin: stukken en richtlijnen, maar ook antwoorden op vragen van de OR.
Bij aanvang en bij tussentijdse wijzigingen moet je de ondernemingsraad informatie geven over:
Minimaal twee keer per jaar geef je aan de ondernemingsraad informatie over de werkzaamheden en resultaten van je onderneming. Deze informatie kan de OR gebruiken bij het bespreken van de algemene gang van zaken binnen de onderneming. Per rechtsvorm is dit nader uitgewerkt in de WOR (Wet op de Ondernemingsraden).
Ook wordt van je verwacht dat je minimaal twee keer per jaar informatie verstrekt aan de ondernemingsraad over de toekomstverwachtingen qua werkzaamheden en resultaten. Dit komt vaak neer op het verstrekken van een meerjarenplan van de onderneming.
Over alle voorgenomen besluiten die advies- of instemmingsplichtig zijn, moet je tijdig informatie verschaffen aan de ondernemingsraad. De OR heeft dan nog een wezenlijke invloed op de voorgenomen besluiten. De informatie moet compleet zijn, zodat de ondernemingsraad de voor- en nadelen, de gevolgen en de mogelijke alternatieven naar behoren kan inschatten.
Minimaal een keer per jaar geef je informatie aan de ondernemingsraad over groepen medewerkers. Het gaat niet alleen om aantallen medewerkers per functie, afdeling, geslacht en leeftijd, maar ook om sociaal beleid dat voor hen geldt. Deze informatie wordt vaak verwerkt in een sociaal verslag.
Tot slot moet je alle gevraagde informatie verstrekken die de OR redelijkerwijs nodig heeft voor de vervulling van zijn taak. Deze informatie moet tijdig verstrekt worden. Het hangt uiteraard af van de aard van de gegevens hoeveel spoed hierbij geboden is. In tegenstelling tot de eerder genoemde informatierechten is het bij dit informatierecht zo dat de OR actief om informatie moet vragen en moet onderbouwen waarom de informatie redelijkerwijs nodig is. Je kunt zo’n verzoek dus ook afwijzen, als de OR niet aan het redelijkerwijs-criterium voldoet. De OR kan tegen een afwijzing overigens in beroep bij de kantonrechter.
aaff is graag overal van betekenis. Heb je vragen op het gebied van arbeids- of medezeggenschapsrecht? Neem voor meer advies contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina