Scheiden is al lang niet meer voorbehouden aan jonge stellen. Ook ouderen gaan steeds vaker scheiden. Volgens het CBS verdubbelde het aantal scheidingen in de groep zestigplussers de afgelopen twintig jaar.
Voor zestig- of zeventigplussers geldt het argument om voor de kinderen bij elkaar te blijven niet meer. Als er geen zorgen (meer) zijn over bedrijf of baan, is het vooruitzicht om samen achter de spreekwoordelijke geraniums te zitten, steeds vaker reden om toch uit elkaar te gaan. Toenemende economische zelfstandigheid en andere ideeën over de eigen positie dragen hieraan bij.
Bij alle scheidingen moeten er bepaalde zaken geregeld worden. Voor scheiden op latere leeftijd zijn er nog enkele extra aandachtspunten:
In veel gevallen is de eigen woning al wel hypotheekvrij, maar bij een verdeling kunnen de ex-partners vaak geen nieuwe financiering voor de woning krijgen. Regelmatig kiest een oudere alleenstaande daarom, al dan niet vrijwillig, voor een huurwoning.
De wet gaat ervan uit dat opgebouwd pensioen bij echtscheiding verdeeld moet worden. Dat geldt ook voor lijfrentes. Uiteraard is van belang wat hierover bij het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partners is afgesproken. Verdeling van pensioen en lijfrentes is ingewikkeld. Het is daarom verstandig advies in te winnen bij een pensioendeskundige of financieel planner.
De wetgeving voor partneralimentatie wijzigde in 2019 ingrijpend. Hoewel er een overgangsregeling is getroffen, ontstaat er in veel gevallen een lastige puzzel door samenloop van (al dan niet vrijwillige) partneralimentatie, pensioen- en lijfrente-aanspraken en AOW. Ouderen zijn zich hier vaak onvoldoende van bewust.
Waren het vroeger de ouders die zich zorgen maakten over hun scheidende kinderen, inmiddels maken (klein)kinderen zich zorgen over hun scheidende (groot)ouders. Als de scheiding in goede harmonie kan worden geregeld, is het vaak nog mogelijk om feestdagen en verjaardagen samen te vieren. Vrienden blijven blijkt vaak lastig, omdat met het einde van het huwelijk ook een einde komt aan de gezamenlijke droom over de oude dag. Scheiden in (betrekkelijke) harmonie is echter wel degelijk mogelijk. Als u zich laat bijstaan door een mediator bij het maken van afspraken over de verdeling, kun je deze periode goed doorkomen. aaff kan je hierbij helpen. Niet alleen met mediation, maar ook met pensioen- en financieel advies.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer informatie of advies over scheiden op latere leeftijd? Neem contact op met onze jurist ondernemingsrecht en mediator.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina