Kun je als werkgever eenzijdig een leaseautoregeling intrekken om kosten te besparen? En wanneer wordt een auto van de zaak eigenlijk een arbeidsvoorwaarde? Het Hof van Amsterdam heeft geoordeeld.
Een aantal werknemers van de Rabobank heeft een leaseauto tot zijn beschikking. Sommige medewerkers hebben hierover uitdrukkelijk afspraken gemaakt met hun werkgever. Bij andere is dit niet het geval. Zij maken echter al langer dan tien jaar gebruik van een leaseauto. De leaseovereenkomst die steeds voor vijf jaar is aangegaan, is al minimaal tweemaal verlengd.
De Rabobank besluit uit kostenoverwegingen de leaseregelingen in te trekken. Het Hof van Amsterdam oordeelt daarop dat dit niet zomaar kan. De werknemers van wie de leaseovereenkomst al minimaal tweemaal verlengd is, mogen er volgens het Hof op vertrouwen dat zij ook gedurende de resterende tijd van hun arbeidsovereenkomst recht hebben op een leaseauto.
Voor de werknemers met wie de Rabobank een wijzigingsbeding is overeengekomen, speelt belangenafweging een rol. Het Hof stelt dat het belang van de werknemers naar redelijkheid en billijkheid niet hoeft te wijken voor dat van de Rabobank. Het belang van deze medewerkers is gelegen in het feit dat zij niet alleen zakelijk, maar ook privé gebruik mogen maken van hun leaseauto’s. En dat levert veel voordeel op. Het Hof stelt bovendien dat de Rabobank niet heeft onderbouwd waarom de kostenbesparing noodzakelijk was. Daarnaast heeft de bank niet uitgelegd waarom hogere functionarissen hun leaseauto’s wel mogen behouden en de werknemers in kwestie niet. Conclusie is dat de bank de arbeidsvoorwaarde niet mag intrekken.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de mogelijkheden om kosten te besparen via bijvoorbeeld leaseregelingen? Onze juristen arbeidsrecht adviseren je graag. Neem contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina