In 2050 zijn er in ons land zo’n 1,8 miljoen 80-plussers. En dat terwijl de laatste jaren veel minder kinderen geboren worden. Een steeds kleiner wordende groep arbeidskrachten kan dus werken en moet geld verdienen voor ons allemaal. Hoog tijd om goed voor die werknemers te gaan zorgen. Investeren in duurzame inzetbaarheid wordt een must.
Na de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland veel kinderen geboren. Deze babyboomers zijn vanaf 2011 AOW-gerechtigd. Omdat de levensverwachting daarnaast steeds verder stijgt, zullen er over dertig jaar naar verwachting zo’n 1,8 miljoen 80-plussers in Nederland wonen. Een verontrustende ontwikkeling. Ook omdat het aantal geboortes ten opzichte van de babyboomtijd gehalveerd is. Het resultaat is dat een steeds kleinere groep Nederlanders beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Acht van de tien werkgevers maken zich hier, terecht, grote zorgen over. Kennis verdwijnt en enorme personeelstekorten dreigen.
Het is dan ook van groot belang dat werkgevers in actie komen. Een deel van het antwoord moeten we daarvoor zoeken in duurzame inzetbaarheid. Maar helaas staat dit onderwerp nog lang niet overal op de agenda. Vooral mkb’ers laten zich vaak leiden door de ‘waan van de dag’. De eigenaar staat in veel gevallen zelf op de werkvloer, medewerkers zijn loyaal en kundig en de onderlinge relaties zijn nogal eens familiair of vriendschappelijk. Maar wat nu als die medewerkers hun geluk toch ineens ergens anders zoeken? Omdat zij toe zijn aan een nieuwe uitdaging of bij de concurrent meer kunnen verdienen?
Binden en boeien is dus erg belangrijk. Maar heeft een medewerker opgezegd, dan is het meestal te laat. Vaak hebben werkgevers te lang vertrouwd op de vanzelfsprekende relatie met hun personeel. Terwijl net als in een privérelatie ook in de werkgever-werknemer-relatie altijd werk aan de winkel is. Bespreek dus regelmatig samen hoe het gaat, wat je van elkaar verwacht en wat je medewerker daarvoor nodig heeft. Doe dat niet alleen op een gepland moment, maar geef die aandacht ook tussen het werk door. Geef je medewerkers een compliment als zij succes behaald hebben of er een goede prestatie geleverd is.
Plan regelmatig een moment om de voortgang van je medewerkers te bespreken. Gebruik hiervoor niet het woord functioneringsgesprek, maar spreek over groei- of ontwikkelgesprek. Dat klinkt veel uitdagender naar de toekomst toe. Evalueer wat nodig is voor een medewerker om stappen te maken en investeer in scholing. Kortom, gun je medewerkers groei en ontwikkeling, zowel in het werk als op persoonlijk vlak. Zo draag je als werkgever bij aan het werkgeluk van je medewerkers. En een gelukkige medewerker levert meer output voor je bedrijf, is een betere teamspeler en is minder vaak ziek!
Gezien de ontwikkelingen die we kunnen verwachten op de arbeidsmarkt zou duurzame inzetbaarheid in elke organisatie, groot of klein, onderdeel moeten zijn van het personeelsbeleid. Want een werkgever die positieve aandacht geeft aan zijn medewerkers en ontwikkelmogelijkheden biedt, kan rekenen op duurzaam inzetbare werknemers. En dat is de beste route naar een succesvolle én toekomstbestendige organisatie.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid van je personeel en de manier waarop je hier aandacht aan kunt schenken in je organisatie? Neem contact op met onze HX-adviseurs!