Met een toenemende krapte op de arbeidsmarkt staat de mogelijkheid om een of meer medewerkers te laten participeren in de onderneming vol in de belangstelling. Voordeel voor de werkgever is dat de binding tussen medewerker en werkgever door zo’n regeling enorm wordt vergroot. Voordeel voor de medewerker is dat de beloning vaak ook fiscaal vriendelijker kan worden vormgegeven. We zetten de spelregels voor je op een rij.
De belangrijkste vraag vooraf is wat jij en je medewerker met de participatie beogen. Participatie kan helpen bij het binden en boeien van een medewerker, maar ook een ander of groter doel dienen, bijvoorbeeld het voorsorteren op een bedrijfsovername.
Als je beoogt een medewerker betere arbeidsvoorwaarden te geven, is het van belang te weten wat de betreffende medewerker belangrijk vindt. Gaat het om een betere beloning, gaat het om invloed binnen de onderneming of om een combinatie van beide? Als ondernemer moet je je dan eerst afvragen of je bereid bent een gedeelte van de zeggenschap in de onderneming te delen met anderen. Ook als sprake is van een minderheidsaandeelhouder verandert er veel in je bedrijfsvoering.
Ligt de nadruk op een betere beloning? Dan is het verstandig door te rekenen wat de nieuwe opzet concreet in euro’s betekent. Het kan zijn dat je onderneming in korte tijd een grote groei doormaakt. Ben je bereid een medewerker ook te laten delen als het rendement in korte tijd hoog is? Er is ook een keerzijde aan dit verhaal: is je medewerker bereid om risico te lopen? De beloning zal een stuk minder gunstig uitpakken als sprake is van slechte resultaten.
Een participatie wordt ook wel gebruikt als middel om een (gefaseerde) bedrijfsovername tot stand te brengen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde mensen bepalend zijn voor de groei en de ontwikkeling van de onderneming. Of omdat overdracht aan één van je medewerkers financieel of organisatorisch niet haalbaar blijkt. De overgang van ‘gewone’ medewerker naar ‘mede-eigenaar’ brengt de nodige aandachtspunten met zich mee. Ten aanzien van de arbeidsrelatie dient de vraag zich aan of, en zo ja in welke mate dan nog sprake is van een gezagsverhouding. Het antwoord op die vraag kan belangrijke gevolgen hebben voor de positie van de werknemer, bijvoorbeeld ten aanzien van de verzekeringsplicht.
Als je besluit tot een participatieregeling is allereerst van belang dat de structuur van je bedrijf hierop ingericht is. Als je in een bv werkt, moeten de statuten hierop ingericht zijn. Hoewel de invoering van het nieuwe bv-recht al geruime tijd achter ons ligt, is in veel situaties nog sprake van verouderde statuten. Als je in een eenmanszaak werkt, zal participatie betekenen dat je een samenwerking aangaat (vof of maatschap).
In welke organisatiestructuur je ook werkt: bij participatie is het van belang dat de uitgangspunten, hoe je met elkaar invulling gaat geven aan de afspraken, helder zijn. Wil je met de participatie medewerkers voor langere tijd aan je binden? Leg dan vast hoe lang een medewerker gebonden is aan de organisatie en wat een vertrek betekent voor de participatie. Als je werkt in een bv-vorm, kun je deze afspraken vastleggen in een reglement of participatieovereenkomst. Als je de overstap maakt van een eenmanszaak naar vof of maatschap is het van belang de afspraken vast te leggen in een vennootschapscontract.
Er zijn legio mogelijkheden om een participatie vorm te geven. Deze variëren van een bonusregeling tot een resultaatafhankelijke vergoeding tot een winstrecht. Bij al deze mogelijkheden is het verstandig vooraf de fiscale behandeling te beoordelen. De Belastingdienst kijkt kritisch mee bij een toenemend aantal participatieregelingen.
Laat je goed adviseren over de mogelijkheden door onze juristen ondernemingsrecht. Wij bieden je hierin een multidisciplinaire aanpak, waarmee je alle aandachtspunten raakt.
aaff is graag overal van betekenis. Voor meer informatie of advies over medewerkersparticipatie kun je contact opnemen met onze juristen ondernemingsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina