Via de MDIEU ondersteunt de overheid je om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Daarnaast maakt de subsidie het mogelijk om oudere werknemers die zwaar werk doen eerder te laten stoppen. Wil je weten hoe je goed gebruik kunt maken van deze subsidie? Onze pensioen- en HX-adviseurs zorgen ervoor dat je MDIEU-projecten écht resultaat opleveren.
Per 1 juli 2023 is er de Wet toekomst Pensioenen (Wtp). In deze wet wordt onder andere het langer doorwerken geregeld. Om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen, heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen die dit mogelijk maken. Een van deze maatregelen is de beschikbaarheid van de subsidie Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) voor individuele werkgevers.
Let op: het is niet meer mogelijk deze subsidie aan te vragen.
De overheid vindt het belangrijk dat werkenden beter weten wat hun financiële situatie is als zij stoppen met werken. Daarom richt de MDIEU zich op de volgende activiteiten:
Je kunt dus subsidie aanvragen voor financiële adviesgesprekken en activiteiten op het gebied van pensioenplanning. Onze pensioenadviseurs gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden hiervoor te verkennen.
Het wordt steeds belangrijker dat werknemers gezond en vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Ook als zij zwaar werk doen. Daarom zet de overheid via de MDIEU sterk in op het stimuleren van activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers bevordert. Het gaat daarbij niet alleen om de fysieke en mentale gezondheid van je werknemers, maar ook om het ontwikkelen van vaardigheden en kennis.
Via de MDIEU-regeling kun je subsidie aanvragen voor de volgende activiteiten:
Heb je plannen voor een MDIEU-project, dan kunnen onze HX-adviseurs je hierbij ondersteunen. In samenwerking met een pensioenadviseur starten we met het maken van een bedrijfsscan om de huidige situatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid in kaart te brengen, inclusief knelpunten. Op basis hiervan bepalen we welke activiteiten nodig zijn om deze knelpunten op te lossen. Daarnaast ondersteunen we je desgewenst bij de uitvoering. Zo zorgen we ervoor dat je MDIEU-project daadwerkelijk resultaat oplevert.
De MDIEU biedt een subsidiebedrag dat gelijk is aan 50% van de subsidiabele kosten, waarbij het minimale subsidiebedrag € 75.000 is. Er is geen maximumbedrag vastgesteld, zolang de kosten redelijk zijn in verhouding tot de verwachte impact.
Om subsidie aan te vragen, moet je eerst een analyse (laten) maken van de knelpunten waarmee je bedrijf te maken heeft op het gebied van duurzame inzetbaarheid. In het projectplan geef je vervolgens aan welke activiteiten je wil uitvoeren om deze knelpunten op te lossen. Het MDIEU-traject vereist diverse expertises, variërend van het maken van een goede knelpuntenanalyse tot het vormgeven van activiteiten en trainingen voor duurzame inzetbaarheid. Bij eerder uittreden moet je ook beschrijven hoe je de pensioenvoorziening gaat organiseren.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van je personeel en de financiering daarvan? Neem contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail of Joost Snoeijen, HX-adviseur, via telefoonnummer 040-2942602 of stuur Joost een e-mail.