Het inlenen van personeel via bijvoorbeeld een uitzendbureau brengt het risico van inlenersaansprakelijkheid met zich mee. Welke voorzorgsmaatregelen moet je treffen om dit risico te beperken?
Als het uitzendbureau nalaat om de verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting af te dragen voor het personeel dat je hebt ingeleend, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Dit is de zogenaamde inlenersaansprakelijkheid. Je kunt echter niet worden aangesproken als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
In zeer uitzonderlijke situaties geldt de inlenersaansprakelijkheid niet. Dat doet zich voor als zowel het uitzendbureau als de inlener geen verwijt valt te maken dat de loonheffingen en omzetbelasting niet zijn betaald. Bijvoorbeeld bij een plotseling verslechterde economische situatie of bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden. Jij als inlener kan dan een beroep doen op de disculpatieregeling. Niettemin adviseren wij je op voorhand de hierboven genoemde maatregelen te treffen, omdat de mogelijkheid tot disculpatie zelden wordt gehonoreerd.
Als aanvulling op bovenstaande punten adviseren wij extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit speelt in het bijzonder als het uitzendbureau niet NEN gecertificeerd is.
Naar verwachting zal vanaf 1 januari 2026 een toelatingsstelsel gelden voor uitzendbureaus. Dit betekent dat je vanaf dat moment alleen arbeidskrachten kunt inhuren van toegelaten inleners die zijn vermeld in een openbaar register.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over het inlenen van personeel of het beperken van het risico van inlenersaansprakelijkheid? Neem contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina