Sinds het van kracht worden van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is het verschil tussen uitzenden en payrolling groter en duidelijker geworden. De regering wil hiermee voorkomen dat payrolling alleen nog maar wordt ingezet om goedkoper te kunnen verlonen. Maar wat zijn de consequenties van de WAB precies? En wat is nu precies het verschil tussen uitzenden en payrolling?
Het grootste verschil tussen uitzenden en payrolling is de manier waarop de overeenkomst tussen opdrachtgever (inlener) en derde (uitzendkracht/payrollmedewerker) tot stand is gekomen:
Al eerder stelde de rechter de uitzendovereenkomst en de payrollovereenkomst gelijk. Hierdoor konden payrollbureaus ook gebruikmaken van de CAO voor Uitzendkrachten. Die is flexibeler dan de sectorale cao’s, waaraan opdrachtgevers voorheen gebonden waren. Dit betekende onder andere meer vrijheid in contractvormen en uitsluiting van loondoorbetaling. De rechter gaf toen ook aan dat de wet aangepast diende te worden als de beslissing ongunstig zou uitpakken voor payrollmedewerkers.
Als er sprake is van een payrollovereenkomst, dan is artikel 7:691 BW (het uitzendbeding) sinds 2020 niet meer van toepassing. Er mag geen gebruik meer worden gemaakt van de faseregeling uit de cao voor Uitzendkrachten. Daarnaast heeft de payrollwerknemer recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers van de inlener in dezelfde of gelijkwaardige functies. Verder moet het payrollbureau aangesloten worden bij een scholingsfonds in de branche van de inlener en moet een pensioenvoorziening worden getroffen.
Payrolling is nog steeds mogelijk, maar wordt door allerlei maatregelen een stuk duurder. De payrollwerkgever kan geen gebruik meer maken van het flexibele cao voor Uitzendkrachten. Ook moet hij op de secundaire arbeidsvoorwaarden gelijke kosten dragen. Payrolling moet straks dus vooral toezien op het ontzorgen en het dragen van risico's. En zo was het oorspronkelijk ook bedoeld.
ls werkgever moet je sinds 1 januari 2020 kiezen tussen payrolling en uitzenden:
Welke optie voor jou het beste is, hangt af van jouw specifieke situatie. Onze specialisten van aaff Salaris en personeelsdiensten helpen je graag door jouw werkelijke loonkosten in kaart te brengen. Wij kunnen de verwerking van de salarisadministratie volledig voor je verzorgen. Doorgaans zijn de kosten daarvoor lager dan die van een uitzendbureau of payrollbedrijf.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over uitzenden of payrolling? Neem contact op met onze specialisten.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina