Je onderneming is gevestigd in Nederland. Je werknemers verrichten niet alleen werkzaamheden in Nederland, maar ook in andere landen binnen de Europese Unie. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een machine voor een opdrachtgever in België of het verrichten van onderhoudswerkzaamheden in Frankrijk. Voor deze internationale werknemers moet je minimaal deze drie zaken geregeld hebben.
Wereldwijd moet je per land beoordelen of een meldingsplicht bestaat voor je werknemers (notificatieplicht). Door de melding te doen, verklaar jij als dienstverrichter dat je met jouw onderneming en één of meer werknemers in het andere land werkzaamheden gaat verrichten. De melding moet vaak plaatsvinden vóór de werknemer start met zijn werkzaamheden in dat land. Op basis van Europese Richtlijnen geldt binnen de Europese Unie een meldingsplicht voor dienstverrichters die werknemers tewerkstellen in een andere lidstaat. Lidstaten hebben deze richtlijnen omgezet naar eigen nationale wet- en regelgeving. Per land bestaan er algemene regels en sectorspecifieke regels rondom deze meldingsplicht, ook in Nederland. Aan deze Europese meldingsplicht zijn zeer strikte regels verbonden. Als je de melding niet op tijd, onvolledig of op onjuiste wijze doet, dan kun je een hoge boete krijgen.
Het kan zijn dat het recht van het andere land effect heeft of krijgt op je arbeidsrelatie met de internationale werknemer. De nationale wet- en regelgeving van een land en/of een cao kan onder meer een verplicht minimum aan arbeidsvoorwaarden eisen. Dit zijn bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden op het gebied van beloning, arbeids- en rusttijden, minimumaantal verlofdagen en arbeidsomstandigheden. Deze bijzonder dwingendrechtelijke arbeidsvoorwaarden kunnen gevolgen voor je hebben zodra je werknemers in een land werken, ongeacht het recht dat je arbeidsovereenkomst beheerst. In verschillende landen worden de bijzonder dwingendrechtelijke bepalingen strikt gecontroleerd en gehandhaafd. Ontbreken de juiste papieren of voldoe je niet aan deze arbeidsvoorwaarden? Dan kunnen hoge boetes volgen.
Certificate of Coverage, ook wel A1-verklaring, is een Europees formulier. Met dit formulier toont een werknemer aan in welk land hij sociaal verzekerd is. Gaat je werknemer voor jou een dienst verrichten buiten Nederland? Dan moet hij over een A1-verklaring beschikken.
Ondernemen is vaak niet gebonden aan landsgrenzen. In veel gevallen krijg je te maken met het geldende recht in zowel het oorspronkelijke werkland, als het land van ontvangst. Zorg daarom altijd dat je goed geïnformeerd bent!
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over fiscale en/of juridische ondersteuning voor jou als werkgever of expat. Neem contact op met onze global mobility specialist.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina