Werk je op bouwprojecten met buitenlandse onderaannemers? Controleer de aanmelding in het Nederlandse online meldloket Posted Workers.
Dan moet deze onderaannemer zijn medewerkers of zichzelf aanmelden in het Nederlandse online meldloket Posted Workers. Deze aanmeldplicht geldt voor bedrijven die gevestigd zijn in de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.
De onderaannemer moet zich aanmelden in het meldloket voordat de werkzaamheden in Nederland beginnen. Tijdens de aanmelding wordt gevraagd naar het soort werk, de duur van de opdracht, het werkadres en de identiteit van de medewerkers.
Iedereen die in Nederland werkt, heeft recht op bepaalde beschermende bepalingen van het Nederlandse arbeidsrecht. Deze regels zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor iedereen. Daarnaast helpt deze wetgeving om oneerlijke concurrentie op de markt te voorkomen.
Met de aanmelding in het meldloket Posted Workers kan de Nederlandse overheid controleren of medewerkers en zzp’ers onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken.
Als Nederlandse opdrachtgever ben je verplicht om de aanmelding in het meldloket te controleren. Als de informatie klopt, keur je deze goed. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete als de arbeidsinspectie een controle uitvoert.
De boete voor het niet controleren van de melding is € 1.500 voor ondernemingen en € 750 voor natuurlijke personen (zzp’ers). Als de melding niet goed is gedaan, loop je ook risico op een boete.
Verandert de situatie? Dan moeten deze wijzigingen worden gemeld en moet je die opnieuw controleren.
Naast de verplichte registratie in het online meldloket Posted Workers, moeten buitenlandse onderaannemers die in Nederland werken aan andere eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht beschikbaar hebben van bepaalde documenten op de Nederlandse werkplek, zoals arbeidsovereenkomsten, loonstrookjes, overzichten van werktijden, A1-formulieren en betalingsbewijzen. Ook is het verplicht om een contactpersoon aan te stellen. Deze persoon dient als aanspreekpunt voor de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Het is slim om je buitenlandse onderaannemers op deze verplichtingen te wijzen om te zorgen dat ze alles naleven.
Wil je meer informatie over werken met buitenlandse onderaannemers? Of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van juridische en fiscale begeleiding van werkgevers en expats? Neem contact op met onze Global Mobility-specialisten!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws