Je kunt een schenking doen door simpelweg een bedrag over te maken naar de begiftigde. Het is mogelijk om de schenking en de voorwaarden daarvan vast te leggen in een schenkingsakte. Wat zijn de voordelen?
Door de schenking vast te leggen in een schenkingsakte of schenkingsovereenkomst voorkom je dat er op een later moment discussie of onduidelijkheid ontstaat over het bestaan van de schenking, de omvang van de schenking en de voorwaarden waaronder de schenking is gedaan.
Je kunt bepalen dat de schenking privévermogen van de begiftigde blijft en niet in een gemeenschap van goederen valt. Hierdoor hoeft de schenking bij een eventuele echtscheiding niet te worden gedeeld met een ex-partner.
Je kunt bepalen of de schenking moet worden ingebracht in je nalatenschap. Dit gebeurt voornamelijk als je niet alle kinderen tegelijk een schenking doet, maar wel de wens hebt om je kinderen gelijk te behandelen. De schenking wordt dan gezien als een voorschot op de erfenis.
De schenking kan herroepelijk worden gemaakt. In dat geval kun je er, als schenker, voor kiezen om de schenking op een later moment (onder bepaalde voorwaarden) terug te draaien. Bijvoorbeeld als je hebt afgesproken dat de begiftigde een studie zou betalen van de schenking, maar hij of zij het geld aan andere zaken uitgeeft.
Bij bepaalde bijzondere schenkingen, zoals een schenking op papier of schenking bedoeld voor een eigen woning, is het verstandig om een schenkingsakte op te stellen vanwege bovenstaande redenen en/of om fiscale redenen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je een bedrag aan iemand schenken? Zorg dan dat de voorwaarden goed worden vastgelegd. Onze specialisten helpen je graag bij het opstellen van een schenkingsakte. Neem contact op met onze jurist personen- en familierecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina