Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag je het sinds 1 januari 2023 niet meer als kantoor (laten) gebruiken. Een belangrijke maatregel voor zowel eigenaars/verhuurders als huurders van kantoorgebouwen.
De verplichting is een maatregel om een flinke energiebesparing binnen de bebouwde omgeving te realiseren. Die besparing is nodig om de CO2-emissie te reduceren. Uit het Energieakkoord volgt bovendien het streven dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. De ambitie is dat gebouwen in 2030 minstens een energielabel A hebben.
De verplichting geldt voor utiliteitsgebouwen met een kantoorfunctie. Er zijn echter enkele uitzonderingen. De verplichting geldt niet als:
Hebben de maatregelen die nodig zijn om een energie-index van 1,3 te realiseren een terugverdientijd van meer dan tien jaar? Dan hoef je geen investeringen te doen om een energielabel C te behalen. Investeringen die een terugverdientijd van tien jaar of korter hebben zijn dan voldoende, ook al wordt een energie-index van 1,3 op 1 januari 2023 hiermee niet bereikt. Houd je er rekening mee dat dit in 2030 mogelijk anders is. Zolang het kantoorgebouw leegstaat of voor andere doeleinden dan voor kantoorruimte wordt gebruikt, is er geen sprake van een overtreding als je niet voldoet aan de label C-verplichting.
Voldoet je kantoor al aan de eis van label C of beter? Maar heb je nog geen geldig label? Vraag dan snel een energielabel aan. Voldoe je nog níet aan de eis, dan moet je de nodige maatregelen nemen én het energielabel aanvragen. Er bestaan subsidiemogelijkheden. Je kunt hierover meer informatie vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Of je nu huurder of verhuurder bent, in beide gevallen is het verstandig om je (juridisch) te laten adviseren bij het opstellen of wijzigen van een huurovereenkomst. De aanpassing van de huurovereenkomst is noodzakelijk, wanneer je kantoorpand nog geen energielabel C heeft, maar kan ook met het oog op de verwachte label A-verplichting in 2030 relevant zijn. Vooral als verhuurder doe je er in dat geval verstandig aan om in de huurovereenkomst te bepalen hoe je de komende jaren nog verder gaat verduurzamen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten of advies? Neem contact op met onze jurist ondernemingsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina