Als ondernemer heb je de keuze tussen verschillende rechtsvormen bij het oprichten van je onderneming. Personenvennootschappen zijn als rechtsvorm erg populair, door de gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Een van de bekendste is de vennootschap onder firma (vof). Wat zijn de kenmerken van deze rechtsvorm?
De vof valt onder de regels van de maatschap en wordt daarom ook wel een bijzondere maatschap genoemd. Een maatschap wordt in de praktijk gebruikt voor de uitoefening van een bepaald beroep, waarbij de persoonlijke kwaliteiten van de vennoot centraal staan. Hierbij kan gedacht worden aan advocaten en architecten die samen een kantoor oprichten. Bij zowel de maatschap als de vof staat het samenwerkingskarakter centraal. Wanneer twee of meerdere ondernemers samen een onderneming starten, wordt er dan ook eerder gekozen voor een vof. De samenwerking wordt vormgegeven door middel van een samenwerkingsovereenkomst. Het doel is om gezamenlijk voordeel te behalen en te verdelen. De uitoefening van een bedrijf staat centraal. Voor het opstellen van deze overeenkomst hoef je niet langs de notaris. Het is wel van groot belang om onderling goede afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen.
Voor de oprichting van een vof is geen minimumkapitaal en financieel plan nodig. Wel is de inbreng in de vennootschap een essentieel bestanddeel voor de oprichting. Iedere vennoot is verplicht iets in te brengen. Hieronder valt niet alleen geld, maar bijvoorbeeld ook goederen en arbeid. Daarnaast handelt een vof onder een gemeenschappelijke naam. Het is dan ook verplicht om deze in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bij de oprichting zijn alle vennoten in principe gelijkwaardig. Dat geldt ook voor de vertegenwoordiging van de vennootschap. Daarom kan het wenselijk zijn om hier beperkingen over af te spreken, die ook worden ingeschreven in het Handelsregister.
Het is relatief eenvoudig om een vof op te richten en deze rechtsvorm kent veel voordelen. Wel is het van belang om in je achterhoofd te houden dat de vennootschap geen rechtspersoonlijkheid bezit en je hoofdelijk aansprakelijk bent voor de schulden. De vennoten zijn namelijk ieder verbonden voor de verbintenissen die voor de vof zijn aangegaan. Als vennoot kun je dus aansprakelijk worden gesteld op je privévermogen. Dit geldt ook wanneer de schulden door een andere vennoot zijn veroorzaakt. Concreet betekent dit dat een schuldeiser zich naast het vermogen van de vennootschap, kan verhalen op het privévermogen van de vennoten. Dit kan weer gevolgen hebben als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.
Het is van groot belang om onderling goede afspraken te maken en deze vast te leggen in de vof-akte. Op deze manier worden discussies vermeden.
aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je ondersteuning en advies bij de oprichting van een vof? Neem contact op met Marijke Rombouts.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina