Veel ondernemers hebben te maken met het in- of uitlenen van personeel. Bijvoorbeeld in de bouwsector. Stel jezelf dan de vraag: ‘Moet ik een factuur sturen met btw of de btw verleggen?’
Leen je personeel uit? Dan moet je weten of je de verschuldigde btw moet verleggen naar je inlener. Is jouw personeel werkzaam bij de uitvoering van werkzaamheden aan onroerende zaken of schepen en staan zij ‘onder leiding en toezicht’ van de inlenende partij? Dan is de kans groot dat je de btw moet verleggen. Niet jij als uitlener, maar de inlener moet de te betalen btw op de (btw-)aangifte verwerken. Bestaat er recht op btw-aftrek? Dan kan de verlegde btw weer worden afgetrokken. Per saldo betaal je dan geen btw. Op je eigen btw-aangifte (rubriek 2a) geef je aan wat de naar jou verlegde omzet is.
Geldt de verleggingsregeling niet? Bijvoorbeeld omdat jij als uitlener volgens de regels degene bent die de btw moet factureren en afdragen? En draag je de btw (en loonbelasting) niet af aan de Belastingdienst? Dan kan de inlener aansprakelijk worden gesteld voor de btw- en loonbelastingschulden die jouw uitlener van personeel verschuldigd is, maar niet aan de Belastingdienst afdraagt. Ondernemers (inleners) kunnen zich vrijwaren van deze aansprakelijkheid door de in rekening gebrachte btw te storten op een G-rekening.
Naast de aansprakelijkheid voor btw die de uitlener is verschuldigd, is het ook voor het recht op btw-aftrek van groot belang te weten of de btw-verleggingsregeling moet worden toegepast. Bij verlegging van btw ben jij als inlener degene die de btw moet voldoen.
Heb je bijvoorbeeld een inkoopfactuur ontvangen waarop ten onrechte btw is berekend, terwijl de btw naar jou als inlener verlegd had moeten worden? De btw is dan niet aftrekbaar. Bij controle zal de Belastingdienst de btw mogelijk naheffen en een boete opleggen. Je loopt dus een risico. Een inkoopfactuur waarop ten onrechte btw is vermeld, is dus voor jou feitelijk een kostenpost. Vraag je adviseur om je facturen regelmatig te controleren op de vraag of je de verleggingsregeling structureel goed toepast.
Ook blijkt uit rechtspraak dat het belangrijk is bij stortingen op een G-rekening duidelijk te benoemen waarvoor de betaling is bestemd.
Verleg je buitenlandse btw? Bijvoorbeeld omdat jouw medewerkers in een andere lidstaat worden tewerkgesteld en/of je opdrachtgever gevestigd is in een andere EU-lidstaat? Dan is het van groot belang om extra nauwlettend te zijn bij het correct verleggen van btw op de factuur. Dit betekent dat je ‘btw-verlegt’ of ‘reverse charged’ op een juiste wijze aanduidt en het buitenlandse btw-nummer van je afnemer vermeldt.
Het is dus belangrijk om scherp te letten op een juiste toepassing van de btw-verleggingsregeling bij het in- of uitlenen van personeel. Voorkom het risico dat jouw onderneming wordt geconfronteerd met btw-naheffingsaanslag(en) over één of meerdere jaren. Zorg dus voor juiste verkoop- én inkoopfacturen.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de btw-verleggingsregeling bij het in- of uitlenen van personeel? Of een btw-scan laten uitvoeren, zodat je weer in controle bent en kansen benut? Neem contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina