Soms betaalt niet de presterende ondernemer de btw, maar juist de afnemer van de goederen of diensten. De verschuldigdheid van btw wordt dan verlegd naar de kopende partij. Dit heet de verleggingsregeling.
De btw wordt vooral verlegd bij prestaties aan een in het buitenland gevestigde afnemer, onderaanneming of uitlenen van personeel in de bouwsector en bij de verkoop van onroerende zaken waarbij partijen ervoor kiezen btw in rekening te brengen (optie belaste levering).
Houd goed in de gaten dat bij het onjuist wel of niet verleggen van de btw de Belastingdienst naheffingsaanslagen en boetes kan opleggen of de aftrek van btw kan weigeren. Het is belangrijk dat je, zowel als prestatieverrichter (degene die de factuur uitreikt) als prestatieontvanger (degene die de factuur ontvangt), goed kijkt of de btw wel of niet terecht aan jou wordt verlegd. De Belastingdienst kan namelijk de btw naheffen bij de prestatieverrichter als de btw onterecht is verlegd of de aftrek van btw weigeren bij de prestatieontvanger als de btw onterecht is verlegd of als de prestatieverrichter ten onrechte btw factureert en niet afdraagt. Dit kan ook in situaties met een buitenlandse afnemer tot problemen leiden, bijvoorbeeld als er onterecht geen Nederlandse btw wordt betaald. Zorg er dus voor dat je altijd te goeder trouw handelt en zorgvuldig bent.
Tip
Zorg ervoor dat je op je factuur duidelijk vermeldt dat je de btw verlegt en zet het btw-nummer van je afnemer erbij. Als je de buitenlandse btw naar een buitenlandse afnemer verlegt, is het extra belangrijk dat je verleggingsfactuur correct is opgesteld. Dit voorkomt dat de buitenlandse btw alsnog bij jou wordt nageheven, wat tot flinke boetes kan leiden.
De verleggingsregeling wordt vaak gebruikt als je diensten levert aan een buitenlandse afnemer of als een buitenlandse afnemer een dienst aan jou levert. Dit geldt alleen als je btw-ondernemer bent in Nederland. Aan een particulier wordt geen btw verlegd. Bij het verleggen van de btw betaalt je afnemer (de buitenlandse partij) btw in zijn eigen land. Soms is er onduidelijkheid als je buitenlandse afnemer niet in Nederland is gevestigd, maar wel een Nederlands btw-nummer heeft. In de meeste gevallen moet je de btw dan toch verleggen. Het is ook niet altijd duidelijk in welk land de dienst voor de btw wordt belast. Dit hangt vaak af van het soort dienst dat je levert. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met je belastingadviseur bij aaff.
In bepaalde sectoren moet de btw worden verlegd als er sprake is van onderaanneming of het uitlenen van personeel. Dit geldt bijvoorbeeld in de bouw, scheepsbouw, schoonmaakbedrijven en hoveniers.
Je kunt de btw alleen verleggen voor fysieke werkzaamheden aan onroerende zaken of schepen die vooral op locatie van het onroerend goed plaatsvinden. Bij het uitlenen van personeel is het slim om goed te controleren of je de btw moet verleggen. Als de btw niet moet worden verlegd, kan het alsnog zo zijn dat de inlener aansprakelijk is voor de btw die door de uitlener verschuldigd is (inleneraansprakelijkheid).
De levering van een onroerende zaak is meestal vrijgesteld van btw. Toch kun je als koper of verkoper bij de verkoop afspreken dat er btw wordt berekend, de zogenaamde optie belast levering. In dat geval wordt de btw verlegd naar jou als kopende partij. Als de verkoop van een onroerende zaak verplicht met btw belast is, kun je de verleggingsregeling niet toepassen.
De verleggingsregeling in de btw kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Als je ten onrechte wel of niet de btw verlegt, loop je als prestatieverrichter maar ook als prestatieontvanger risico.
aaff is graag overal van betekenis. Het is slim om op tijd advies te vragen aan onze belastingadviseurs om problemen te voorkomen. Wil je meer weten over de verleggingsregeling? Neem contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina