Naar verwachting zal de omzet in de transport- en logistieke sector in 2024 maar licht toenemen. Onder andere door de blijvend hoge loonkosten en een afnemende vraag blijven de financiële uitdagingen groot.
In 2023 maakte de wegtransportsector een gematigd jaar door. De oorzaak lag voornamelijk in de afnemende vraag vanuit de industrie, bouw en detailhandel. Daarnaast verschoven consumentenuitgaven van goederen naar diensten en stabiliseerden de voorraadniveaus. Hoewel de omzet het afgelopen jaar nog steeds een stijging liet zien door prijsverhogingen, was het volume van het transport lager. Meer capaciteit kwam hierdoor vrij. Naar verwachting zal de vervoersvraag vanaf 2024 iets aantrekken. Toch moeten we geen grote verwachtingen hebben, omdat de gehele economie naar verwachting in 2024 zal stagneren.
De kosten voor transporteurs zullen in 2024 verder toenemen. Dit als gevolg van onder andere stijgende loonkosten en duurder materieel. De brandstofkosten zullen wel dalen. Al met al zullen de afnemende vraag en toenemende concurrentie een negatieve uitwerking hebben op de tarieven en de marges aantasten.
De logistieke sector kampt ook met een tekort aan gekwalificeerd personeel, met name chauffeurs, werkplaatsmedewerkers en magazijnpersoneel. Ondanks inspanningen om een duurzame werkomgeving te creëren, wordt het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. De vergrijzing speelt hierin een grote rol. Veel ervaren chauffeurs naderen hun pensioenleeftijd, terwijl jonge mensen het vak minder aantrekkelijk vinden vanwege de zware arbeidsomstandigheden en onregelmatige werktijden.
Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden vaak niet competitief genoeg om nieuwe chauffeurs aan te trekken en te behouden. De opkomst van e-commerce heeft de vraag naar transportdiensten verder doen toenemen, waardoor het chauffeurstekort nog nijpender wordt. Dit tekort leidt tot hogere operationele kosten, vertragingen in leveringen en soms zelfs het afwijzen van opdrachten.
Gelukkig zijn er verschillende trends die positieve veranderingen teweegbrengen. Automatisering is een belangrijke ontwikkeling. Robots en cobots verhogen de productiviteit in magazijnen door zware taken over te nemen, waardoor medewerkers zich kunnen richten op waardevollere werkzaamheden. Zelfrijdende vrachtwagens kunnen op termijn een deel van het chauffeurstekort oplossen door lange ritten tussen logistieke hubs over te nemen.
Digitalisering speelt ook een cruciale rol. Projecten zoals 'sign on glass', waarbij klanten tekenen op een tablet, verminderen papierwerk en verbeteren de efficiëntie. Daarnaast biedt de toename van beschikbare data nieuwe mogelijkheden. Met behulp van artificial intelligence (AI) kunnen bedrijven hun planningsprocessen verbeteren, wat leidt tot snellere leveringen en efficiënter gebruik van vrachtwagens.
De logistieke sector is onvoorspelbaar, waardoor supply chain wendbaarheid essentieel is. Bedrijven moeten snel en effectief kunnen reageren op veranderingen zoals brandstoftekorten, arbeidstekorten en politieke crises. Bedrijven die flexibel zijn, hebben een concurrentievoordeel.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Bedrijven die investeren in milieuvriendelijke praktijken, zoals het verminderen van CO2-uitstoot, versterken hun merkwaarde. De overgang naar zero-emissie trucks is een belangrijke stap, hoewel deze voertuigen momenteel nog niet kostenefficiënt zijn. Tot 2036 zullen dieselmotoren waarschijnlijk nog een rol spelen. Toch kunnen bedrijven nu al grote stappen zetten door efficiënter gebruik te maken van hun bestaande wagenpark.
De wegtransportsector zal ook in 2024 geconfronteerd worden met flinke uitdagingen, zoals kostenstijgingen en personeelstekorten. Deze zullen naar verwachting voorlopig aanhouden.
Weten wat ons team logistiek & transport voor jou kan betekenen?
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de transport- en logistieke sector in 2025? Onze experts helpen je graag verder!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws