De logistieke sector is een complexe en dynamische branche, waarin efficiënte internationale handel van cruciaal belang is. Bij het verplaatsen van goederen over grenzen heen spelen verschillende aspecten een rol, zoals de btw en de Incoterms.
In de logistieke sector kan de btw van toepassing zijn op verschillende momenten tijdens het handelsproces, afhankelijk van de aard van de transactie en de betrokken partijen. Om de btw-gevolgen voor jezelf vast te stellen, moet je nagaan welke rol je vervult in deze supply chain. Ben je leverancier, transporteur of afnemer? Daarnaast moet je vaststellen wat de kwalificatie van de door jou verrichte prestatie is voor de btw. Hierbij een aantal belangrijke punten om te overwegen:
1. Btw en Incoterms
Incoterms zijn gestandaardiseerde regels die de verantwoordelijkheden van leveranciers en afnemers vastleggen bij tot de levering van goederen. Ze bieden duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor transportkosten, verzekering, douaneformaliteiten en risico's tijdens het transport. Voor de btw zijn Incoterms voornamelijk van belang om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor het importeren van de goederen. Bij het importeren van goederen is het vaak nodig om je te registreren voor de btw in het land van import, omdat je daar import-btw moet betalen. Duidelijke afspraken en een juiste toepassing van de Incoterms zorgen ervoor dat je niet onverwacht met extra kosten te maken krijgt.
2. Tijdstip van in het vrije verkeer brengen van goederen
Importeer je goederen in Nederland? Dan moet je in Nederland import-btw betalen op het moment waarop de goederen in het vrije verkeer worden gebracht. In principe is het moment van in het vrije verkeer brengen gelijk met het moment waarop de goederen Nederland binnenkomen. Het is echter ook mogelijk om de goederen op een later tijdstip in het vrije verkeer te brengen door gebruik te maken van een douane-entrepot. In een douane-entrepot kun je goederen opslaan voordat ze worden geïmporteerd in Nederland of worden uitgevoerd naar andere landen. De goederen in een douane-entrepot staan in principe onder toezicht van de douane en zijn nog niet in het vrije verkeer gebracht. Voor goederen die zich in zo’n entrepot bevinden, hoef je dan ook nog geen import-btw te betalen. Dit betekent dat de btw-plicht wordt opgeschort totdat de goederen uit het entrepot worden gehaald en in het vrije verkeer worden gebracht of naar een ander land worden geëxporteerd. Hierdoor kan de btw-verplichting worden vertraagd tot bijvoorbeeld het moment van wederverkoop. Als de goederen nooit in Nederland in het vrije verkeer worden gebracht, hoef je in Nederland ook geen invoer-btw te betalen.
3. Btw-verlegging bij import
Importeer je regelmatig goederen vanuit niet-EU-landen of goederen voor uw afnemers? Dan is de btw-verlegging bij import mogelijk gunstig voor uw btw-positie. Met de btw-verlegging bij import kun je de import-btw, die je gewoonlijk direct bij import moet betalen, verleggen naar je btw-aangifte. Dit biedt een cashflowvoordeel, omdat je de import-btw niet vooraf hoeft te financieren. In plaats daarvan kun je de import btw-betalen en als kostenpost aftrekken in je btw-aangifte.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over internationale btw-regels of wil je advies of ondersteuning bij btw-vraagstukken? Neem contact op met onze belastingadviseurs.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina