Right to repair: de consequenties

De nieuwe wetgeving Right to repair, die recent in veel landen is ingevoerd, is ontworpen om consumenten te helpen producten langer te gebruiken en te zorgen voor minder afval, wat bijdraagt aan duurzaamheid. De Right to repair-wet heeft aanzienlijke implicaties voor handelsbedrijven en e-commercebedrijven. Naar verwachting zal de wetgeving in het najaar van 2026 geïmplementeerd worden. We zetten de gevolgen voor jou op een rij. 

Services
Right to repair

Juridische gevolgen Right to repair

Verplichte reparatie-informatie en onderdelen

Handels- en e-commercebedrijven moeten nu gedetailleerde reparatie-informatie en benodigde onderdelen beschikbaar stellen. Dit betekent dat deze bedrijven moeten zorgen voor de documentatie en distributie van reparatiehandleidingen en een voorraad van vervangende onderdelen moeten aanhouden. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot juridische sancties als verkoopverboden en boetes, die kunnen oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s.

Garantie-uitbreidingen

De wetgeving kan invloed hebben op de garantievoorwaarden die jouw bedrijf aanbiedt. Consumenten hebben mogelijk recht op reparaties gedurende een langere periode, wat betekent dat bedrijven hun garantiebeleid moeten herzien en aanpassen om te voldoen aan de nieuwe wettelijke vereisten. Dit kan juridische implicaties hebben als garanties niet correct worden toegepast of gecommuniceerd.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

De Right to repair-wetgeving verhoogt de verantwoordelijkheid van fabrikanten en distributeurs voor de reparatie van hun producten. Dit betekent dat groothandels en e-commercebedrijven juridische stappen moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de aansprakelijkheidsvereisten, inclusief het aanbieden van veilige en effectieve reparatieopties.

Praktische gevolgen Right to repair

Voorraadbeheer en logistiek

Het bijhouden van een uitgebreide voorraad aan vervangende onderdelen kan een uitdaging vormen. Bedrijven moeten hun voorraad- en logistieke systemen herzien en mogelijk upgraden om ervoor te zorgen dat zij snel en efficiënt onderdelen kunnen leveren aan klanten en reparateurs.

Klantenservice en technische ondersteuning

Met de verplichting om reparatie-informatie te verstrekken, moeten bedrijven mogelijk investeren in verbeterde klantenservice en technische ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van personeel om klanten te helpen met reparaties en het beantwoorden van technische vragen. Daarnaast kan er behoefte zijn aan het opzetten van een online platform waar klanten reparatiehandleidingen en video's kunnen vinden.

Samenwerkingen met reparatiediensten

Handels- en e-commercebedrijven kunnen profiteren van samenwerkingen met onafhankelijke reparatiediensten. Dit kan niet alleen helpen bij het voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook de klanttevredenheid verhogen. Je biedt immers betrouwbare en snelle reparatieservice aan. Deze samenwerkingen kunnen ook helpen bij het beheren van de kosten en het logistieke aspect van reparaties.

Productontwerp en innovatie

De nieuwe wetgeving stimuleert bedrijven om producten te ontwerpen die eenvoudiger te repareren zijn. Dit kan leiden tot innovaties in productontwerp en productieprocessen, waardoor producten duurzamer en aantrekkelijker worden voor consumenten die waarde hechten aan duurzaamheid en lange levensduur. Gaat jouw bedrijf samenwerken en investeren in innovatie? Onze subsidieadviseurs kunnen samen met jou kijken of de fiscale stimuleringsregeling voor R&D-projecten mogelijkheden biedt.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over de nieuwe wet- en regelgeving rondom Right to repair? Neem contact op met onze juristen ondernemingsrecht

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina