In de snel evoluerende wereld van e-commerce is klantbinding essentieel voor het succes van jouw webshop. Klanten verwachten een naadloze en inclusieve winkelervaring, ongeacht hun persoonlijke omstandigheden. De European Accessibility Act (EAA) kan hierbij helpen.
De European Accessibility Act werd in 2019 aangenomen door het Europees Parlement. Doel van deze wet is de toegankelijkheid van producten en diensten binnen de EU te verbeteren voor mensen met een beperking. Voor e-commercebedrijven betekent dit dat zij hun websites, mobiele apps en digitale diensten toegankelijk moeten maken voor iedereen, ongeacht hun vaardigheden. De deadline voor naleving van deze wetgeving is juni 2025.
De richtlijn stelt duidelijke eisen aan de toegankelijkheid van digitale content. Het gaat om onder meer het gebruik van toegankelijke webdesignprincipes zoals een consistente navigatie, alternatieve teksten voor afbeeldingen en het waarborgen dat alle interactieve elementen (zoals knoppen en formulieren) gemakkelijk te gebruiken zijn met behulp van verschillende invoermethoden, waaronder toetsenbord en spraakopdrachten.
Het naleven van de EAA biedt niet alleen voordelen voor klanten met een beperking, maar verbetert ook de algehele gebruiksvriendelijkheid van jouw webshop. Toegankelijke websites zijn vaak beter gestructureerd, eenvoudiger te navigeren en sneller. Dit zorgt voor meer klanttevredenheid en grotere conversieratio's. Bovendien kan een toegankelijke webshop een breder publiek aantrekken, inclusief oudere volwassenen en mensen met tijdelijke beperkingen. Zo wordt jouw marktbereik vergroot.
Om te voldoen aan de EAA moeten Nederlandse e-commercebedrijven een aantal stappen nemen. Begin met een grondige audit van je huidige website en digitale diensten om te identificeren welke aspecten verbeterd kunnen worden. Gebruik hierbij internationale richtlijnen zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, die als basis dienen voor de EAA-vereisten. Werk samen met experts op het gebied van digitale toegankelijkheid om een gedetailleerd actieplan op te stellen en implementeer de noodzakelijke aanpassingen.
Naast technische verbeteringen is het belangrijk om een cultuur van inclusiviteit binnen de organisatie te bevorderen. Bijvoorbeeld door het team op te leiden over de principes van toegankelijkheid en het voortdurend evalueren en verbeteren van jouw digitale diensten. Regelmatige gebruikerstests met mensen met verschillende beperkingen kunnen waardevolle inzichten bieden en helpen bij het verfijnen van de gebruikerservaring.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over wet- en regelgeving voor webshops? Neem contact op met onze juristen ondernemingsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina