Het kabinet kondigt een aantal wijzigingen en besluiten aan die relevant zijn voor ondernemers in de tuinbouw. We hebben de wijzigingen voor je op een rij gezet.
Het kabinet kondigt een aantal technische verbeteringen aan voor de CO2-heffing glastuinbouw. Ook heeft het kabinet een besluit genomen over de herijking van het tariefpad. De noodzakelijke heffingshoogte om het sectordoel voor de broeikasemissies in 2030 te waarborgen is € 15 per ton CO2 in 2030. Het heeft weinig tot geen effect om de heffing eerder in te zetten, vanwege de ontwikkeltijd en de snelheid waarmee investeringen plaatsvinden. Deze heffingshoogte is lager doordat andere maatregelen (afschaffen inputvrijstelling WKK en andere beslastintarieven) al een sterk effect hebben op verduurzaming.
De budgettaire derving van de tariefverlaging wordt gedekt door het budget van de Energie-investeringsaftrek (EIA) tijdelijk te verlagen. In het voorjaar van 2025 vindt de eerstvolgende herijking van het tarief van de CO2-heffing glastuinbouw plaats. Daarin worden ook de laatste inzichten van de nieuwe Klimaat- en Energieverkenning van PBL meegenomen. Hierna wordt het tarief iedere twee jaar herijkt op basis van de meest recente inzichten.
Daarnaast is het kabinet voornemens om in het voorjaar van 2025 een besluit te nemen over uitbreiding (opt-in) van het Europees emissiehandelssysteem (ETS2) naar de glastuinbouwsector. Daarbij wordt ook de stapeling van de verschillende beprijzingsinstrumenten in de glastuinbouwsector bezien. De uitkomst van deze besluitvorming alsmede de besluitvorming over de vormgeving van de bijmengverplichting voor groen gas worden ook in het voorjaar verwerkt in de tariefhoogte van de CO2-heffing glastuinbouw.
aaff is graag overal van betekenis. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met onze expert.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina