Financiële wensen en verplichtingen veranderen flink tijdens je leven als ondernemer. Dat maakt het interessant en uitdagend, zolang je er maar goed op bent voorbereid. Een financiële planning geeft je inzicht in je huidige en toekomstige inkomen en vermogen. Het laat zien in hoeverre je (ondernemers)doelen en wensen haalbaar zijn en hoe je ze kunt realiseren. Hier zetten we de belangrijkste momenten voor financiële planning voor je op een rij.
Ga je trouwen, samenwonen of scheiden? Dan heeft dat grote financiële en juridische gevolgen. Een financieel plan helpt je om keuzes te maken die passen bij jouw leven.
Je gunt je kinderen natuurlijk het allerbeste. In de huidige lastige huizenmarkt kan een beetje hulp van jou het verschil maken. Onze financiële planners denken graag met je mee over hoe je je kind(eren) kunt ondersteunen zonder zelf in de financiële problemen te komen. Ook zonder de hoge schenkvrijstelling voor een woning zijn er genoeg mogelijkheden!
Het is niet iets waar je dagelijks bij stil staat: het moment dat je er niet meer bent. Toch is het belangrijk om er een keer over na te denken. Denk bijvoorbeeld aan een nabestaandenpensioen en je nalatenschap. Door dit op tijd te regelen, kun je je nabestaanden veel financiîl leed besparen. Met een financiële planning wordt duidelijk wat jouw overlijden betekent voor je nabestaanden en wat er verbeterd kan worden.
Het is belangrijk om inzicht te hebben in de financiële gevolgen als je arbeidsongeschikt raakt. Door meerdere scenario’s in kaart te brengen, weet je wat je in de toekomst kunt verwachten.
Geld opzij zetten voor later kan op veel manieren. Denk aan sparen, aandelen kopen of investeren in onroerend goed, met of zonder fiscaal voordeel. Wat het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Onze financiële planners kunnen je helpen om de juiste keuzes te maken.
Bijna iedereen in Nederland ontvangt AOW vanaf de AOW-leeftijd. Misschien wil je al vóór die tijd stoppen met werken, maar dan is de kans groot dat alleen de AOW-uitkering niet genoeg is. Er zijn verschillende manieren om je inkomen aan te vullen, zoals een lijfrenteverzekering of aanvullende pensioenverzekering. Een financiële planning laat zien hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd en of het nodig of fiscaal voordelig is om extra pensioen op te bouwen.
Wonen kost veel geld. Voor jou als ondernemer kan het lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Je hebt meer zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een huis. Hoe krijg je als zzp’er een hypotheek? Hoe combineer je een hypotheek met je bv? Misschien wil je wel een tweede woning kopen, bijvoorbeeld in het buitenland. Een financiële planning geeft je inzicht in de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuzes.
Ondernemen is risico’s nemen, maar je wilt natuurlijk wel grip houden op die risico’s. Een financiële planner kijkt naar de impact van je onderneming op het totale financiële plaatje. Wat zijn de gevolgen van wel of niet investeren? Ben je goed verzekerd als je arbeidsongeschikt raakt? Een financiële planner brengt je huidige en toekomstige financiën in beeld, waarbij je privé- en zakelijke financiën worden gecombineerd.
Bedrijfsoverdracht vraagt om een goede voorbereiding. Je moet rekening houden met een voorbereidingstijd van vijf tot tien jaar. Misschien moet je je bedrijf herstructureren. Gaan je kinderen het bedrijf overnemen of moet je een geschikte opvolger zoeken? Kun je een deel van de onderneming schenken, of heb je dat geld zelf nodig? Veel overnametrajecten starten met een financieel plan. Vanuit de wensen van de overdragers wordt het traject verder uitgewerkt.
aaff is graag overal van betekenis. We delen graag onze kennis, geven advies en zorgen voor inzicht. Wil je meer informatie over financiële planning en onze dienstverlening? Neem contact met ons op.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina