Lagere loonkosten of meer flexibiliteit?

In de horeca- en recreatiebranche wisselen drukke en rustige perioden elkaar af, waardoor werkgevers graag flexibel omgaan met hun personeel. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is er juist op gericht om werknemers meer zekerheid te bieden. 

medewerker op een terras

Expert

Hoge en lage ww-premie

Met de invoering van de nieuwe wet WAB werden de hoge en lage AWf-premie (ww-premie) in het leven geroepen. Bij flexibele contracten betaal je als werkgever in de meeste gevallen de hoge premie. Deze premie is 5% hoger dan de lage premie en wordt berekend over het belastbare loon van de werknemer. Dit premieverschil zorgt voor flink hogere loonkosten en het is daarom zeker de moeite waard om de contracten eens na te kijken.

Je betaalt de lage ww-premie als de arbeidsovereenkomst aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • het gaat om een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan;
  • het contract is schriftelijk vastgelegd;
  • het contract is aangegaan voor vaste contracturen

Werkt een werknemer in een jaar meer dan 30% extra bovenop de contracturen? Dan moet de lage premie herzien worden. Je moet dan alsnog over het gehele jaar de hoge premie betalen.

Afwegen kosten en flexibiliteit

Een lagere premie betalen klinkt voor elke werkgever interessant. Maar is dat het ook? Neem bijvoorbeeld een ondernemer met een camping, waarbij de drukte sterk afhankelijk is van het weer. Als alle medewerkers voor vaste uren ingepland moeten worden, zijn de loonkosten ondanks de lagere premie alsnog hoog op een dag met weinig werk. Het lijkt in zo’n situatie niet gunstig om dit toe te passen. Door per werknemer te kijken naar de contracten en gemaakte afspraken, kunnen er wellicht oplossingen worden gevonden waarbij de flexibiliteit blijft bestaan, maar toch de lage premie mag worden berekend.

Naast het weer heeft ook het seizoen invloed op de drukte. In de recreatiesector is de meeste arbeid nodig in het hoogseizoen. Om in zo’n situatie toch een lage premie te betalen, kun je bijvoorbeeld contracten met een jaarurennorm afsluiten. Daarbij krijgen medewerkers maandelijks een vast salaris uitbetaald, maar kunnen de uren verdeeld over het jaar worden ingezet. Zo heeft de werknemer de zekerheid van een vast inkomen en behoudt de werkgever de benodigde flexibiliteit.

Meer weten?

Bij aaff helpen we je graag verder. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over de Wet arbeidsmarkt in balans of de verloning van seizoenskrachten? Neem contact op met onze experts!

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws