Jouw kind als toekomstig ondernemer? Drie tips

Je hebt je bedrijf uitgebouwd tot een goed draaiende onderneming. Nu wil de volgende generatie graag het stokje overnemen. Een spannend moment. Hier zijn drie tips om je kind voor te bereiden op zijn toekomstige rol als ondernemer.

Ondernemer en kind in gesprek met adviseur over bedrijfsoverdracht

Op weg naar het ondernemerschap

Veel ondernemers liggen wakker van de continuïteit van hun bedrijf. Zeker als je jarenlang keihard gewerkt hebt om je onderneming tot een succes te maken, wil je graag dat je bedrijf in goede handen komt als je met pensioen gaat. Het is dan ook fijn als je zoon of dochter interesse toont om je onderneming over te nemen. Toch blijft het een grote stap.

Vaak heeft je kind al in je bedrijf gewerkt, maar dat is niet te vergelijken met het dragen van de volledige verantwoordelijkheid. Opvallend is dat vooral in de agrarische sector veel aandacht wordt besteed aan de uiteindelijke bedrijfsoverdracht, maar de toetreding van het kind tot de onderneming blijft vaak onderbelicht. Er wordt nauwelijks over nagedacht, laat staan in de familie besproken, terwijl het toch een belangrijke mijlpaal is voor de familie en het bedrijf. Om je kind goed voor te bereiden op zijn toekomstige rol als ondernemer zijn er een aantal zaken van belang.

Stem verwachtingen af

Al vanaf het moment dat een van je kinderen belangstelling toont om je bedrijf over te nemen, is het belangrijk om de onderlinge verwachtingen goed af te stemmen. Wat zijn ieders wensen? Op welke termijn en, niet onbelangrijk, tegen welke voorwaarden? Door de beslissing om een kind te laten toetreden tot het bedrijf, kan er zowel emotioneel als zakelijk veel veranderen. De relatie tussen ouders en kind krijgt naast de familieband ook een zakelijk karakter. Verlies daarbij ook de rol van eventuele andere kinderen niet uit het oog. Door alle kinderen te betrekken, weten ook zij wat er is afgesproken over het bedrijf en kunnen zij meepraten. Dit schept duidelijkheid en voorkomt spanningen in het gezin. Het is ook aan te raden om een adviseur in het traject te betrekken die ouders en kind kan begeleiden op persoonlijk vlak.

Doe ervaring op

In de aanloop naar de overdracht is het belangrijk dat je kind praktijkervaring opdoet in je bedrijf. Hier kun je al vroeg mee beginnen, bijvoorbeeld in de vorm van vakantiewerk. Zorg dat je kind in ieder geval alle facetten van je bedrijf leert kennen. Op die manier kan hij ook ervaren of het ondernemerschap bij hem past en welke vaardigheden mogelijk nog aandacht vergen. Overigens kan het voor je kind ook heel leerzaam zijn om eerst een tijdje bij een collega-ondernemer te werken vóór hij besluit in te stappen in het familiebedrijf.

Investeer in een opleidingstraject

Naast het opdoen van praktijkervaring is het aan te raden om je kind via een persoonlijk opleidingstraject voor te bereiden op zijn toekomstige rol. En daarbij gaat het niet alleen om vakinhoudelijke skills. Ook zaken als leiderschap, commerciële vaardigheden, effectief communiceren en samenwerken zijn belangrijk om de bedrijfsoverdracht tot een succes te maken. Goed ondernemerschap is niet altijd vanzelfsprekend aanwezig. Wil je het opleidingstraject graag goed afstemmen op de vaardigheden van je zoon of dochter? Via een assessment krijg je niet alleen een goed beeld van de capaciteiten van je kind, maar ook van de vaardigheden die extra aandacht vragen. Op basis hiervan kun je vervolgens een persoonlijk opleidingsplan uitstippelen.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Heeft een van je kinderen interesse om je bedrijf over te nemen en wil je investeren in een persoonlijk opleidingstraject? Neem contact op met onze HX-adviseurs.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina