Is een all-inloon toegestaan?

Werknemers die elke maand een andere hoeveelheid uren werken, een flexibel salaris ontvangen of korte of kleine dienstverbanden hebben, ontvangen elke maand een ander salaris. Het kan je veel administratieve rompslomp besparen om dan een all-inmaandsalaris te betalen, waarbij je naast het salaris ook meteen de vakantiebijslag en vergoeding voor opgebouwde vakantiedagen betaalt. Deze constructie zien wij vaak bij klanten, maar mag je dit zomaar doen?

Services
Een werknemer bekijkt zijn loonstrook op de computer

Vakantiebijslag

De vakantiebijslag wordt jaarlijks in mei of juni uitgekeerd. Een maandelijkse uitkering van de vakantiebijslag is echter ook toegestaan, mits dit in de arbeidsovereenkomst is vermeld en op de loonstrook duidelijk is aangegeven welk bedrag de vakantiebijslag is.

Vakantiedagen

Voor het uitkeren van een vergoeding voor de opgebouwde vakantiedagen gelden andere regels. De wet schrijft voor dat elke werknemer recht heeft op minstens vier weken doorbetaalde vakantie per jaar om zo bij te kunnen komen van de werkzaamheden (recuperatie). Als een werknemer maandelijks zijn vakantiedagen krijgt uitbetaald en hij neemt vakantie op, dan ontvangt hij tijdens die periode geen loon. Het risico bestaat dus dat hij daardoor helemaal geen vakantie opneemt. Daarom mogen de vakantiedagen niet maandelijks worden afgekocht.

Uitzondering

Hiervoor geldt echter wel een uitzondering. Voor werknemers die maar weinig uren werken, is de recuperatiefunctie van vakantiedagen minder van toepassing. In deze gevallen is een maandelijkse uitbetaling van de vakantiedagen wel toegestaan. Maar let op: je moet dan duidelijk in het arbeidscontract vermelden dat het gaat om een all-inloon inclusief vakantiebijslag en vakantiedagen. Ook moet de loonwaarde van de vakantiedagen duidelijk op de loonstrook vermeld staan. De Rechtbank Rotterdam heeft in het verleden besloten dat een werkgever alsnog de vakantiedagen uit moest betalen aan een werknemer, omdat de werkgever niet aan de voorwaarden had voldaan. Dat het loon van de medewerker hoger was dan het cao-loon betekende niet automatisch dat er sprake was van een all-inloon.

Je mag in sommige gevallen dus een all-inloon hanteren, maar zorg er wel voor dat je aan de voorwaarden voldoet.

Meer weten?

aaff is graag overal van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil je meer weten over het all-inloon of over de dienstverlening van onze juristen arbeidsrecht? Neem contact op met onze expert. 

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina