Werkgevers zetten vanwege de krappe arbeidsmarkt steeds vaker kinderen in op de werkvloer. Deze inzet is aan extra regels gebonden, die zijn vastgelegd in de Nadere regeling kinderarbeid (Nrk). Eind november 2024 wordt deze regeling aangepast.
Doel van de aanpassing is om kinderen meer ruimte te geven voor werkervaring zonder hun welzijn in gevaar te brengen. Door de aanpassingen krijgen kinderen meer vrijheid om een bijbaantje of vakantiewerk te doen, maar met oog voor rusttijd, sociale ontwikkeling en onderwijstijd. Om welke aanpassingen gaat het?
Een belangrijke verandering in de regeling is dat dertien- en veertienjarigen nu op niet-schooldagen, zoals studiedagen en tijdens vakantieweken, tot 20.00 uur mogen werken. Eerder was dit tot 19.00 uur. Ook mogen ze onder strikte voorwaarden op zondagen werken: ze moeten de zaterdag ervoor vrij zijn om ook tijd te hebben voor schoolwerk en sociale activiteiten. Voor vijftienjarigen geldt in vakantieweken een verlenging van de werktijd tot 21.00 uur. Zij mogen op niet-schooldagen ook tot 20.00 uur werken.
Naast toestemming van de ouders of verzorgers is voor deze uitbreiding in werktijden ook toestemming nodig van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van jouw organisatie. Dit moet je als werkgever administratief vastleggen. Bijvoorbeeld door de uitgebreidere werktijden in de arbeidsovereenkomst op te nemen en die ook door de ouders of verzorgers te laten ondertekenen.
Een andere belangrijke wijziging is het verbod voor kinderen onder de zestien jaar om te werken in horecagelegenheden waar alcoholhoudende dranken worden geschonken.
Onderzoek toont aan dat omgevingen met alcoholconsumptie extra risico’s met zich meebrengen, zoals agressie, intimidatie en een verhoogde werkdruk. Werken in de keuken of als afwasser mag wel, als er een aparte ruimte is binnen de horecagelegenheid waar geen alcohol wordt geschonken en waar geen contact met klanten is.
Al eerder kwam er een verbod voor kinderen onder de zestien jaar om maaltijden te bezorgen en op commerciële basis boodschappen te bezorgen. Reden daarvoor waren de veiligheidsrisico’s bij bezorging onder tijdsdruk, deelname aan het verkeer met voertuigen zoals fietsen of e-bikes en zware lasten in de vorm van rugtassen of bezorgbakken.
De huidige en eerdere wijzigingen in de regeling brengen niet alleen meer duidelijkheid voor werkgevers met zich mee, maar versterken ook de bescherming van kinderen in risicovolle werkomgevingen. Daarnaast zorgen ze voor een betere balans tussen werkervaring, veiligheid en welzijn.
Ben je er als werkgever van bewust dat het inzetten van kinderen aan extra regels gebonden is, zoals een beperktere ureninzet, type werk en toestemming van ouders of verzorgers.
aaff is graag overal van betekenis. Neem voor meer informatie of advies over jonge werknemers contact op met onze jurist arbeidsrecht.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina