Intra-concern schuiven met personeel

Als eigenaar van meerdere bv’s binnen één concern wil je één of meerdere werknemers overplaatsen of in dienst laten treden bij een andere bv. Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, interne sollicitatie of omdat het bij de ene bv veel drukker is dan bij de andere. Er zijn meerdere opties om zo’n overgang mogelijk te maken, met elk hun eigen voor- en nadelen. We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Services
Twee gebouwen waarin intra-concern wordt geschoven met personeel

Contractsovername

Bij contractsovername neemt de verkrijgende bv de arbeidsovereenkomst van de overdragende bv over. Alle rechten en plichten van rechtswege gaan mee over naar de verkrijgende vennootschap. Voor een contractsovername is in principe uitdrukkelijke instemming van de werknemer nodig. Ook is het belangrijk dat de werknemer goed geïnformeerd wordt over de gevolgen van de overname. Doe je dit niet, dan kan de overdragende bv aansprakelijk worden gehouden als de werknemer schade lijdt door de overname.

Overgang van onderneming

Bij overgang van onderneming gaan er bedrijfsonderdelen via een activa-passiva transactie over naar een andere concernvennootschap. Voorwaarde is dat deze bedrijfsonderdelen hun identiteit behouden. De werknemers die gekoppeld zijn aan het bedrijfsonderdeel, gaan dan van rechtswege mee over naar de verkrijgende bv. Ook hier geldt dat alle rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst van rechtswege mee overgaan naar de verkrijgende bv.   

Beëindiging arbeidsovereenkomst

Het is mogelijk de arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en de overdragende bv te beëindigen. Dit gebeurt vaak met een vaststellingsovereenkomst. Tussen de werknemer en de verkrijgende bv wordt een nieuwe arbeidsovereenkomst aangegaan. In deze variant moeten alle rechten en plichten opnieuw worden overeengekomen, deze gaan niet van rechtswege over op de verkrijgende bv. De verkrijgende bv moet er wel rekening mee houden dat zij gezien kan worden als opvolgend werkgever. In dat geval gaan de door de werknemer opgebouwde dienstjaren voor wat betreft de transitievergoeding in principe mee over. Ook moet de verkrijgende bv er rekening mee houden dat eerdere arbeidsovereenkomsten in principe meetellen in de zogenoemde ketenregeling. De verkrijgende bv wordt hierdoor mogelijk geconfronteerd met een werknemer die voor onbepaalde tijd in dienst komt.

Intra-concern uitlenen

Los van het in dienst laten treden van werknemers bij andere concernvennootschappen, zien we in de praktijk vaak dat er binnen het concern uitgeleend wordt. Hier kleven risico’s aan. Bestaat minimaal 50% van de totale loonsom uit loon voor werknemers die worden uitgeleend? Dan is er een substantiële kans dat de ABU cao (voor uitzendkrachten) moet worden toegepast en soms ook het verplichte bedrijfstakpensioenfonds StiPP, waardoor je nabetalingen moet doen.

Laat je adviseren

aaff is graag overal van betekenis. Het intra-concern schuiven met werknemers kan zeker zinvol zijn. Zorg er alleen wel voor dat je dit op een juiste en juridisch verantwoorde manier doet. Leg intra-concern uitlenen schriftelijk goed vast in contracten en laat je adviseren. Heb je hulp nodig of wil je meer informatie omtrent dit onderwerp? Neem contact op met onze juristen arbeidsrecht

Wil je meer weten over intra-concern schuiven met personeel? Onze specialist helpt je graag verder!

Portretfoto van Geert Rouwet

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg aaff op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina